Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Образованието е ключов двигател за имотния пазар в Швейцария

Местните купувачи обичайно имат по-високи бюджети от чужденците

Образованието е ключов двигател за имотния пазар в Швейцария

Снимка: Архив Ройтерс

Образованието е ключовият двигател за търсенето на имоти в Швейцария, където пазарът е разделен между местни и чуждестранни купувачи, пише онлайн изданието propertywire.com.

Швейцария има най-добрата образователна система в света по данни на World Economic и това помага за стимулирането на пазара в страната.

На фона на лихвените проценти, които са на негативна територия от 2014 г. в Швейцария, имотите привличат интереса на инвеститори, търсещи материални активи, които могат да донесат по-голяма възвръщаемост, показва анализ на международната консултантска компания Knight Frank.

Според него хората, които работят в Женева, проявяват по-голямо желание да пътуват до града от райони в кантон Во като Ла Кот и дори Лозана, където цените на имотите и общинските такси са по-ниски.

Алекс Кох де Гурянд, ръководител на филиала в Швейцария на Knight Frank, обяснява, че местните купувачи имат по-големи бюджети и през последните месеци най-голям е интересът към имоти в ценовия диапазон от 2 млн. до 8 млн. швейцарски франка.

Анализът показва още, че най-луксозният сегмент от пазара на имоти е станал поляризиран. Продавачите на имоти на цена между 20 млн. и 40 млн. швейцарски франка са изправени пред най-сериозна конкуренция, като цената на имота и състоянието му са от най-голяма важност, докато над този ценови праг търсенето остава стабилно.

Още по темата

Въпреки че курсът на швейцарския франк се понижи спрямо ключови валути миналата година, той остава силен по исторически стандарти. „Макар че това може да се отрази на усещанията на купувачите на всички швейцарски пазари, купувачите в езерните области са съсредоточени повече върху печалбата в дългосрочен план и ползите за начина на живот“, казва Гурянд.

В градовете, където чужденци имат право да купуват жилище, те могат да се сдобиват само с един имот, в който официалното жилищно пространство не надхвърля 200 кв. м.

За сметка на това швейцарските жители са изправени пред по-малко ограничения за това къде и какво могат да купят, докато притежателите на паспорт на страна извън Европа са ограничени до едно основно жилище. Местните купувачи обичайно имат по-големи бюджети и ясно определен район на търсене.

Търсенето в последните месеци е най-силно в ценовия диапазон между 2 млн. и 8 млн. швейцарски франка. Бюджетите на чуждестранните купувачи са значително по-ниски от около 1 млн. до 4 млн. швейцарски франка. Повечето правят първата си придобивка на тази цена, но след като свикнат с района, увеличават инвестицията си.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен