Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пандемията не намалява привлекателността на жилищата за инвеститорите в имоти

Женева е най-скъпият пазар за жилища под наем в Европа, а Лондон е шампион при жилищните имоти за покупка

Пандемията не намалява привлекателността на жилищата за инвеститорите в имоти

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Коронавирусната пандемия почти не се отразява на нагласите на инвеститорите в жилищни имоти в Европа и на сделките, показва изследване на компанията Catella Research, цитирано от онлайн изданието Property-Magazine International.

То е обхванало жилищните пазари в 61 града и 19 страни на Стария континент. Търсенето в среда на ниски лихви остава много високо. Това е отразено в продължаващия ръст на средните покупни цени и на наемите според последния отчетен период от октомври 2020 г. Тенденцията отново е придружена от устойчиво свиване на доходността от жилищния клас активи. Дори ръст на лихвите в дългосрочен план и притесненията от инфлация не могат да спрат интереса на инвеститорите към апартаменти.

„Търсенето на жилищни имоти в Европа остава изключително високо. Все по-видимото добавяне на жилищата към инвестиционни инструменти, които преди бяха фокусирани основно към офиси и търговски площи, също придава специална динамика на пазара“, коментира проф. д-р Томас Бейерле, ръководител на изследванията в Catella Group.

„Тези пазари продължават да предлагат потенциал на инвеститорите, стремящи се към диверсифициране на възможностите и балансиране на риска и възвръщаемостта в портфейла си на европейските пазари. Големите градове и столиците в момента са най-търсените пазари. От друга страна обаче тези пазари са значително по-волатилни и хетерогенни от второстепенните градове, особено във времена на значително променящи се икономически признаци, увеличаване на политическата намеса върху цените и все още трудната преценка на структурните последици в следпандемичната фаза“, допълва той.

Още по темата
Според анализа средният месечен наем на жилища от всякакви години на строителство в изследваните 61 града в момента е 15,46 евро на кв. м, което е спад с 0,9% спрямо миналогодишния анализ през третото тримесечие на 2020 г.
Най-ниски са наемите на жилища в белгийския град Лиеж (9,30 евро на кв. м), следван от испанския град Малага със средна цена от 9,40 евро на кв. м и Бърно в Чехия с 9,50 евро на кв. м.

Най-скъпият пазар на жилища под наем е Женева, Швейцария, с 30,10 евро на кв. м. В Люксембург цените са нараснали с 16% до 29 евро на кв. м, а търсени градове като Париж и Дъблин също продължават да са жилищни локации с високи цени в Европа.

Средната покупна цена за апартамент в Европа от всякакви години на строителство в момента е 5017 евро на кв. м, като отбелязва силен ръст от 4,15% спрямо третото тримесечие на 2020 г. Цените варират от 1700 евро на кв. м в Рига до 15 430 евро на кв. м в Лондон.

Британската столица продължава да е най-скъпият пазар за апартаменти в Европа, но средната покупна цена е намаляла с още 8,4% спрямо предходните шест месеца. Следва Женева със средна покупна цена от 13 760 евро на кв. м и ръст от 4,2%.

Средната доходност в Европа от първокласни жилищни сгради е намаляла до 3,19%, или с 0,47% спрямо предходните шест месеца.

Най-ниска е доходността от жилищни имоти в Стокхолм, където за съществуващи апартаменти достига едва 1,30%, следван от Цюрих с 1,40%.

Най-привлекателна доходност от първокласни жилища сред анализираните 61 пазара се открива в балтийските градове Рига и Вилнюс от 5,35%, следвани от Вроцлав в Полша с 5,3%.

Catella очаква доходността да продължи да намалява леко в много европейски локации до края на годината.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
7
 
2
novata_ikonomika до: novata_ikonomika
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
5017 делено на 12 и на 15, 46 е равно на 27,05 години се избива от наеми. А вероятно и повече, по скоро за 30 г се избива жилище купено за инвестиция в Европа. А 2000 г се избиваше за 15 г. Нямам коментар...
3
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Според анализа средният месечен наем на жилища от всякакви години на строителство в изследваните 61 града в момента е 15,46 евро на кв. м""Средната покупна цена за апартамент в Европа от всякакви години на строителство в момента е 5017 евро на кв. м"5017 ЕВР/м2

Още от По света
Китай се подготвя за гибелта на Evergrande