Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Пандемията сложи край на 7-годишния бум на офис пазара в Токио

Свободните площи в японската столица през юни са достигнали 1,97%

Пандемията сложи край на 7-годишния бум на офис пазара в Токио

Снимка: Keith Bedford/Bloomberg

Растящите свободни офис площи в централната част на Токио натежават върху акциите на японските имотни предприемачи и собственици, докато пазарът осмисля щетите от пандемията върху 7-годишния бум на офис пазара, предава Bloomberg.

Свободните офис площи в пет от големите бизнес квартали на Токио са нараснали за четвърти пореден месец и са достигнали 1,97% спрямо 1,64% през май, сочат данни на компанията за недвижими имоти Miki Shoji. Ръстът е най-големият за един месец от над десетилетие.

Цената на акциите на Tokyu Fudosan Holdings намаля с 4,6% в петък, а книжата на Ichigo поевтиняха с 6%. Индексът Topix Real Estate отбеляза спад от 2,9% и остана на трето място сред най-зле представилите се в 33-те подгрупи на индекса.

Свободните площи в Токио намаляваха почти безспирно през последните седем години, откакто премиера Шиндзо Абе дойде на власт в края на 2012 г., въпреки че наемите продължиха да растат. Тенденцията при незаетите площи беше спряна от пандемията, която накара бъдещи наематели да бъдат по-внимателни при подписването на договори за наем и постави въпроси в цял свят за бъдещето на офиса.

Fujitsu, която е един от най-големите работодатели в страната, вече обяви, че възнамерява да намали офис площите си в Япония с 50% през идните три години и има 80 хил. служители, които работят предимно от вкъщи.

Хисаюки Шимокава, анализатор в Tachibana Securities в Токио, съобщи, че е трудно инвеститорите да се насочат към акции на компании за недвижими имоти заради липсата на яснота около бъдещето на офиса на фона на необходимостта от избягване на затворени пространства. Съобщения за компании, които намаляват офис площите си, натежават върху акциите на имотните компании, допълва той.

Цената на акциите на Tokyu Fudosan намаля в петък повече, отколкото при някои други имотни компании, като ръстът на свободните площи е особено видим в квартал Шибуя, където те са нараснали от 2,55% на 3,38%. В района се намират около 34% от офис портфейла на Tokyu, сочат данни на компанията Jefferies.

Още по темата

„Шибуя е известен с по-високата си концентрация както на технологични наематели, така и на такива със средни размери“, казва анализаторът на Jefferies Уилям Монгомъри. „С нарастването на работата от разстояние пазарът е притеснен, че малките и средни компании и компаниите, съсредоточени в технологиите, ограничават търсенето“, допълва той. Въпреки това според него макар портфейлът с по-стари имоти в Шибуя да бъде подложен на натиск, голяма част от портфейла на компанията е нов, а това ще засили „устойчивостта на печалбите“.

Анализаторът в компанията SMBC Nikko Securities Юничи Тазава съобщи в четвъртък, че очаква свободните площи да нараснат до 3,9% към края на годината, след което да се възстановят до 3,4% към края на 2021 г. и 3,1% към края на 2022 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Американски хедж фонд влиза в Deutsche Wohnen преди придобиването ѝ