IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измъчената строителна индустрия на Япония увеличава капиталовите разходи за технологии

Браншовите компании е насочват към изкуствения интелект и роботиката, за да компенсират недостига на човешки фактор при работните места

12:40 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемите със застаряващото население и липсата на достатъчно кадри в строителната индустрия карат местните браншови компании да насочват инвестициите си към технологиите, осигурявайки по този начин неочаквана подкрепа за икономиката, разтърсвана от продължаващата търговска война между САЩ и Китай, съобщава Ройтерс.

Строителната индустрия залага на изкуствения интелект (ИИ) и роботите като начин за устойчиво развитие и за запълване на дупките в работните места.  

Страничният ефект в случая е, че един от най-слабите от продуктивна гледна точка сектори в Япония повишава значително капиталовите разходи, дори когато третата по големина икономика в света вече се докосва до рецесията на фона на забавянето на световния растеж.

Пример за подобен ефект е случаят със строителната компания Shimizu Corp, която изразходва около 3 млрд. йени (27,7 млн. долара) за роботи в продължение на три години.

Оборудвани с най-модерните технолии за изкуствен интелект, камери и сензори, машините се справят с всичко - от транспортиране на строителни материали и заваряване на стоманени елементи до монтаж на тавани.

Засега Shimizu изчислява, че производителността е нараснала с 1,1% чрез използването на роботите, което обаче е далеч от целта на страната от ръст в размер на 20% за сектора до средата на следващото десетилетие.

Но компанията се надява в крайна сметка да автоматизира три четвърти от своята работа, тъй като разширява обхвата на задачите за роботите, споделя Масахиро Индо, генерален мениджър на отдела за строителни технологии.

Строителната дейност процъфтяха в Япония на фона на стимулите на премиера Шиндзо Абе и инфраструктурния бум преди Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Правителството отделя значителни средства за помощ при бедствия, тъй като страната се възстановява от разрушителните тайфуни и наводненията.

Капиталовите разходи в сектора нараснаха със 7,7% през второто тримесечие, много над ръста от 1,9% за всички индустрии за периода, след 15,3-процентния скок през предходното тримесечие, сочат правителствени данни.

япония япония

Строителните фирми планират да увеличат разходите за изследователска и развойна дейност с 15,5% за фискалната година, приключваща през март 2020 г.

По отношение на всички сектори планираният ръст за подобна дейност се очаква да достигне 3,3% за годината.

През настоящата година общите капиталови разходи в Япония се повишават за десетото поредно тримесечие през периода април-юни, като това помага на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната да нарасне с 1,3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още