IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Испания се възстановява след 7 години на спад

Основен двигател на ръста обаче е активността на чуждестранните купувачи

12:51 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мащабно строителство в едно от новите предградия на Мадрид. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Мащабно строителство в едно от новите предградия на Мадрид. Снимка: архив, Ройтерс

След седем години на спад пазарът на имоти в Испания най-накрая започна да се възстановява. В края на второто тримесечие цените на жилищата в страната отчитат ръст от 0,8% на годишна база, което е трето поредно тримесечие на увеличения, сочат данни на консултантската компания TINSA, цитирани от онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Пазарът на жилища в Испания се върна към растеж през последното тримесечие на 2015 г., припомня изданието. Тогава беше отчетен първият годишен ръст на цените от началото на световната финансова криза насам.

Същевременно испанската централна банка отчита дори по-силни ръстове на цените. За 12-те месеца до края на първото тримесечие на 2016 г. институцията регистрира увеличение от 6,34% (малко над 7% с корекция с инфлацията). За тримесечието увеличението е почти 1,5% (3,6% с корекция с инфлацията). 

В сравнение с последните три месеца на 2007 г. цените на жилищата в Испания изгубиха повече от 41% (почти 47%, коригирани с инфлацията). Най-силен беше спадът през 2012 г. – над 12%, която беше и най-тежка за кредитополучателите от гледна точка на принудителни извеждания от жилища на длъжници.

През миналата година продажбите на имоти в Испания отчитат ръст от 11 на сто до 354 513 жилищни единици, според данни на статистическия институт на страната. Ръстът обаче се диктува основно от сделките с чуждестранни купувачи в големите градове и по крайбрежието. Затова и най-силният ръст на цените на имотите е отчетен в Мадрид, Барселона и на Канарските и Балеарските острови. Това подкрепя и ръста на цените на земята за строителство в тези райони.

Британците остават най-голямата група купувачи на имоти в Испания, като генерират почти една четвърт от сделките през миналата година. Следват французи, германци и шведи, всички с дял от 6-7% от купувачите.

Възбраните върху жилища на длъжници също продължават да намаляват. През първото тримесечие отчетеният спад е от близо 15% спрямо предходното и почти 37% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още