Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

План на унгарското правителство да продава общински жилища среща остра съпротива

Според критиците продажбата на общински жилища на много по-ниска от пазарната им цена ще задълбочи жилищната криза в страната

План на унгарското правителство да продава общински жилища среща остра съпротива

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Управляващата партия в Унгария предлага законопроект, който ще принуди общините да разрешават на наематели да изкупят десетки хиляди общински апартаменти под наем на значително по-ниски цени. Според неправителствени организации и кметове този ход може да задълбочи жилищната криза, пише Ройтерс.

Законопроектът, който е внесен в парламента миналата седмица от Ласло Бороц, депутат от управляващата партия „Фидес", предлага притежавани от общините и държавата апартаменти да се продават на наематели за 15% до 30% от пазарната им цена.

Той не забранява незабавната препродажба на апартаментите, много от които се намират в най-скъпия квартал „Кесъл“ в Будапеща. Според текста на законопроекта ходът ще помогне на семейства, които не могат да си купят собствено жилище заради скока на цените на имотите през последно време.

От 2015 г. насам Унгария отчита рязък ръст на цените на жилищата, стимулиран от щедри субсидии за семействата да купуват нов дом и понижаването на лихвите, стимулиращо търсене от инвеститори.

Още по темата
Но според критици, включително в редиците на „Фидес", законопроектът ще задълбочи жилищната криза чрез разрушаването на системата на общинските жилища.

„Разрушаването на тази предпазна мрежа ще отнеме възможността на много уязвими групи да имат достойно жилище“, се казва в изявление на 25 неправителствени организации, включително „Амнести интернешънъл“ в Унгария и Habitat for Humanity в Унгария.

През 2019 г. в Унгария е имало 105 174 общински жилища, или 2,6% от всички апартаменти в страната, сочат данните на унгарската статистика.

В рядка проява на противопоставяне в редиците на „Фидес" членът на партията Петер Ковач, кмет на 16-и район в Будапеща, нарече законопроекта „безсмислен“ и „несправедлив“. Той допълни, че заради продажбата на апартаменти общината му вече няма да може да помага на нуждаещи се хора.

Продажбата на 200-те жилища в района му би означавала загуба от 3 до 8 млрд. форинта (10 млн. до 27 млн. долара) за общината, написа той във Facebook.

Кметът от опозицията на 13-и район в Будапеща, където общината притежава близо 6 хил. апартамента, също заклейми законопроекта във Facebook. Йозеф Тот заяви, че системата от общински апартаменти под наем е била пожертвана и заможни хора ще се възползват от предлагания ход.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищният пазар в САЩ има недостиг от 5,5 млн. жилища