Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Португалия иска да преотдава имоти в Airbnb на хора с ниски доходи

Собствениците на жилищата обаче не са склонни да се откажат от бизнес модела, който им носи стабилни приходи през последните години

Португалия иска да преотдава имоти в Airbnb на хора с ниски доходи

Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg

Коронавирусната пандемия отмени резервациите за 90-те хиляди имота за краткосрочно отдаване под наем на туристи в Португалия, а местните власти в най-големите градове в страната предложиха да преотдадат до 2000 жилища на хора с ниски доходи, предава Ройтерс.

Но собствениците не са склонни да се откажат от бизнес модела, който им донесе толкова полза през последните години.

“С това създавам работа за себе си, за сина си, за чистачката ми“, казва Ана Кристина Батиста Рафаел, която управлявала пет имота в Лисабон.

„Започнах да правя това, след като компанията ми за детски дрехи фалира през 2008 г. Взех майка ми при мен и отдадох под наем апартамента си в Лисабон. Това моят бизнес и моята страст, не искам да спра. Просто трябва да се справим с тежка година“, споделя тя.

Батиста Рафаел вече се е отказала от три имота, тъй като резервациите изчезнали.

Структурна промяна

Критици твърдят, че възходът на имотите в Airbnb е изтръгнал душата на централните части в най-обичаните туристически градове в Европа от Единбург до Барселона.

Още по темата

Изследване от 2018 г. установи, че един на всеки три имота в центъра на Лисабон се отдава краткосрочно на туристи, което изтласква местните жители към покрайнините, а цените на наемите са скочили с 9,3% през същата година.

Програмите на местните власти, които трябва да бъдат задействани в Лисабон през идните седмици и в Порто през септември, целят да върнат някои от имотите, за да бъдат преотдадени на наематели на достъпни цени.

„Това ще увеличи наличностите от жилища в центъра на града, като в същото време ще осигури на собствениците на имоти за краткосрочен наем на туристи стабилни доходи в несигурни времена“, казва кметът на Лисабон Фернандо Медина.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Изненадващ спад на жилищния пазар в САЩ