IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия иска да преотдава имоти в Airbnb на хора с ниски доходи

Собствениците на жилищата обаче не са склонни да се откажат от бизнес модела, който им носи стабилни приходи през последните години

13:30 | 28.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg

Глобалните блокади и затворени граници нанесоха тежък удар на туристическата индустрия в Португалия, застрашавайки рекордните приходи през последните девет години в сектора, смятан за един от основните двигатели на възстановяването на страната след финансовата криза.

Португалия, която регистрира над 27 хил. случая на коронавирус и над 1100 починали, отмени извънредното положение на 3 май, смекчи ограниченията за пътувания в страната и отваря икономиката според план за всеки отделен сектор.

Въпреки това границите в Европа остават затворени, а експерти в индустрията не очакват завръщането на значителен брой туристи поне до 2021 г.

Програмата в Лисабон предвижда наемодателите да подпишат петгодишни договори за между 450 и 1000 евро на месец и да бъдат освободени от някои имотни данъци. Договорите в Порто са за две до пет години и средни приходи от 549 евро на месец.

Градският съвет в Лисабон забрани нови регистрации на жилища за краткосрочно отдаване под наем на туристи в центъра на града миналата година, така че собственици на имоти, които се включат в програмата, няма да могат да се завърнат на Airbnb пазара, когато туризмът се възстанови.

„Имотите за краткосрочно отдаване под наем на туристи бяха важни за възстановяването на града, увеличаването на приходите и туризма, но сега е време за структурна промяна“, казва Медина.

В Порто няма подобна забрана, но там има друга уловка. Ако един имот бъде превърнат от жилище за краткосрочен наем в такова за дългосрочно отдаване, разликата в стойността му след регистрирането му като ваканционен имот се включва в данъка върху доходите на собствениците.

Цените на жилищата са нараснали над два пъти в Лисабон и Порто от 2015 г. насам, така че тази политика ще засегне най-много собствениците с жилища в горния диапазон на данъка от 48%.

„Това те кара да се откажеш незабавно“, казва Сузана Пинто, която притежава апартамент за краткосрочно отдаване под наем на туристи в Лисабон. „Имахме добро предложение за отдаване под наем, но се отказахме от идеята, веднага щом разбрахме за какво става въпрос“, допълва тя.

“Това е извън контрола ни. Трябва да стимулираме, а не да наказваме хората“, твърди членът на градския съвет в Порто Рикардо Валенте.

Малкото е сигурно

Около една десета от собствениците на апартаменти за краткосрочен наем в Лисабон и Порто обмислят да направят скок към традиционните наеми, казва ръководителят на асоциацията на ваканционните жилища ALEP Едуардо Миранда. Според него ходът ще освободи близо 4000 жилища.

Но повечето са силно ангажирани да останат в бизнеса, дори това да означава нулеви доходи в обозримо бъдеще. Някои собственици на имоти, разочаровани от политиките за компенсация на Airbnb, вземат нещата в свои ръце, като създават сайтове за резервации и засилват присъствието си в социалните мрежи.

Група собственици с 60 хил. членове създаде кампанията #SmallIsSafe в социалните мрежи, за да внуши идеята, че в света след COVID частният апартамент е много по-сигурен от хотела.

Същевременно Airbnb съобщи, че търсенията от португалци, които проучват местни дестинации на платформата, са нараснали с 20% спрямо миналата година, а общият брой на обявите е останал над нивото от 2019 г.

“Историята показва, че туристическата индустрия постига ръст в дългосрочен план. Нашата платформа ще продължи да бъде икономическо спасително въже за собственици на имоти в бъдеще“, казва говорител на Airbnb.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още