Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Швейцария връща ключов банков буфер заради рисковете от жилищния пазар

Банките в страната трябва да заделят допълнителен капитал срещу заплахите от срив на имотния пазар

Швейцария връща ключов банков буфер заради рисковете от жилищния пазар

Снимка: Bloomberg LP

Швейцария предприе действия, за да сложи спирачки на възхода на имотния пазар заради опасения, че жилищата са надценени, а рисковете от срив растат, предава Bloomberg.

Регулаторите и правителството се договориха в сряда да активират повторно буфер и наредиха на банките да заделят допълнителен капитал срещу заплахите от срив на имотния пазар.

Още по темата
Правилото, което ще влезе в сила от 30 септември, предвижда заделянето на допълнителни 2,5% рисковопретеглени активи, свързани с местните жилищни заеми. Това е повече от 2%, които бяха в сила преди буферът да бъде замразен в началото на коронавирусната пандемия.

Глобалният бум на недвижимите имоти, подкрепен от огромни фискални и парични стимули, доведе до рекордни ръстове на цените на имотите в редица страни по време на пандемията. Швейцарската национална банка многократно предупреди за опасност от корекция на пазара в страната, тъй като цените растат, а достъпността става ограничена. Тя също така заяви, че жилищата са надценени и повтори това твърдение в сряда.

„Както обемът на ипотечното кредитиране, така и цените на жилищните имоти растат по-силно, отколкото може да бъде обяснено от фундаментални фактори като наеми и доходи“, отбеляза централната банка в комюнике.

Контрацикличният капиталов буфер в Швейцария беше въведен като част от реформите, за да бъдат банките по-устойчиви след финансовата криза през 2008 г. Той беше в сила от 2013 г. до март 2020 г., когато властите смекчиха правилата, за да гарантират, че банките ще продължат да кредитират компаниите и домакинствата, които пострадаха от коронавирусната пандемия.

Буферът се завръща

Швейцарската асоциация на банкерите съобщи, че решението от сряда, което вдига буфера до по-високо ниво, отколкото преди март 2020 г., не взема достатъчно предвид „стабилизиращи фактори в швейцарския бизнес с кредитирането“.

Той също така „изкривява конкуренцията между различните играчи на ипотечния пазар, защото засяга само банки, не и застрахователни компании, пенсионни фондове или онлайн платформи“, отбеляза асоциацията, която представлява около 300 банки. „Това е контрапродуктивно от гледна точка на стабилност“, допълни тя.

Финансовият регулатор в страната Finma съобщи, че подкрепя повторното въвеждане на буфера.

Обемът на ипотечните кредити „се ускорява въпреки коронавирусната пандемия“, коментира Ян Бльолигер от Finma. „Институциите поемат все по-големи рискове в ипотечното кредитиране“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 3 месеца
Не знам защо заделят буфери заради страх от срив на имотния пазар вместо да се допитат до нашите топ брокери"имотни специалисти"за които такива термини като имотен балон и силно надценен жилищен пазар са табу.

Още от По света
Airbnb се оттегля от Китай от 30 юли