Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Сингапур е новият притегателен център за купувачи на имоти от Хонконг

Градът държава отдавна привлича вниманието на дългосрочни инвеститори заради стабилността си, а това може да повиши цените

Сингапур е новият притегателен център за купувачи на имоти от Хонконг

Снимка: Bloomberg LP

Когато Дейвид, изпълнителен директор на водещ световен инвестиционен фонд, заменя Хонконг със Сингапур тази година, той е доволен да открие, че може да наеме къща с шест спални и зелен двор за две трети от цената на апартамента с три спални, в който е живеел в Хонконг.

„Семейството обича допълнителното пространство“, казва Дейвид пред FT, като изданието е сменило името му. Той допълва, че сега оглежда имоти за покупка.

Купувачите от Хонконг и други емигранти се местят масово в Сингапур, след като през юни градът-държава отмени блокадата заради коронавируса. Това помогна за укрепване на пазара на имоти,въпреки рекордния икономически спад.

Много компании обаче все още не са склонни на масово преместване заради предположението, че Хонконг ще стане по-малко привлекателен финансов център заради закона за сигурността, наложен от Пекин.

Известен като азиатския Град на лъвовете, Сингапур е известен с върховенството на закона, ниските данъци и едно от най-добре свързаните летища в света. Затова градът отдавна предизвиква интерес от международни купувачи и финансисти въпреки високия гербов налог, който може да достигне 25%.

Още по темата

Джеймс Дайсън, индустриален дизайнер и предприемач, например е купил имот в града държава миналата година, като е платил 73,8 млн. сингапурски долара (54,8 млн. долара) за мезонета в централния бизнес квартал.

Коронавирусът, заедно с намаляването на привлекателността на Хонконг от приемането на новия закон за националната сигурност през юни, направи още по-ценена стабилността на Сингапур.

„Сингапур е в много силна позиция въпреки пандемията по отношение на недвижимите имоти“, казва Исмаил Гафур, изпълнителен директор на PropNex Realty, най-голямата частна компания за недвижими имоти в града-държава. Той посочва и ефективното отношение на правителството към вируса.

Дори при блокирането през пролетта, съчетано с много строг граничен контрол, общите сделки с имоти от висок клас са повече в сравнение с миналата година. През първите девет месеца на 2020 г. е имало 2 362 трансакции в основния централен регион, в който са и жилищата с най-високи цени в града, според данни на Сингапурския орган за градско преустройство. Това се сравнява с 1 962 за същия период на 2019 г.

Данните са на фона на рецесията, в която изпадна Сингапур за първи път след световната финансова криза заради пандемията. През второто тримесечие икономиката се сви с 13,2% на годишна база - най-големият спад от независимостта през 1965 г., показват правителствени данни. Това беше последвано от 7% свиване през третото тримесечие.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Глобалните инвестиции в имоти може да нараснат с 50% през 2021 г.