IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията на пазара изтласква купувачите на първи дом в САЩ

Студентските дългове и високите цени спъват младите хора да излязат на пазара на имоти

09:53 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че има силен интерес към покупка на жилища в САЩ, предизвикан от положителното развитие на пазара на труда, ниските лихви по ипотеките и по-високите наеми, сериозният недостиг на жилища в голяма част от страната спъва купувачите на първи собствен дом да излязат на пазара, пише онлайн изданието propertywire.com.

Ускоряването на ръста на цените и увеличаването на студентските дългове също допринася за спада на сделките с купувачи на първи собствен дом, показват данни на американската национална асоциация на брокерите на имоти.

Според проучване на организацията делът на купувачите на първи дом в САЩ намалява с 1% до 34%, което е най-ниско ниво от 1981 г. насам. Дългосрочната средна стойност за 30 години достига 39%. 

„Мечтите на много амбициозни купувачи на първи собствен дом са помрачени заради кризата на предлагането и засилващия се недостиг на имоти на пазара“, коментира главният икономист на асоциацията Лорънс Юн.

Той посочва, че през последните години крупните инвеститори, които изкупуваха подценени имоти с цел отдаване под наем, са изтласкали някои групи купувачи от пазара, защото са подкрепили ръста на цените на имотите.

Около 41% от анкетираните от организацията посочват, че още изплащат студентски дълг спрямо под 40% през 2016 г. Средният баланс на дълга се увеличава до 29 хил. долара от 26 хил. долара, като повече от 50% от участниците в проучването дължат над 25 хил. долара.

Около една четвърт от респондентите твърдят, че спестяването на средствата за първа вноска е най-трудната им задача, защото 55% посочват, че вноските по студентския им дълг изчерпват възможностите им за спестяване.

И преди това организацията е изчислявала влиянието на студентските дългове върху способността на младите хора да придобият първи собствен дом. Обикновено процесът се забавя със средно около 7 години.

„Дори на пазари с много възможности за работа и по-високи заплати високите наеми и скъпите жилища правят изключително трудно да се спестят средства за авансово плащане", казва Юн.

За втора поредна година средната възраст на купувачите на първи дом достига 32 години, отчита още организацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още