IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Берлин смекчи ограниченията срещу краткосрочните наеми

Собственици на втори жилища, които по принцип ги използват през по-голямата част от годината, ще могат да ги отдават за периода, в който не ги ползват

11:03 | 18.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Съдът в Берлин смекчи ограниченията пред собствениците на имоти в града да ги отдават краткосрочно чрез платформи като Airbnb, съобщава онлайн изданието TheMoveChannel.com.

От тази година собствениците на имоти в Берлин имат нужда от специално разрешение, за да отдават имоти под наем на туристи за кратки периоди от време. Единствено отдаването на стаи в жилищата им не се преследва от закона. Глобите са солени – 100 хил. евро при нарушение на правилата.

Ограниченията са обжалвани от група собственици на имоти в града, които не са ги купили с цел краткосрочно отдаване под наем, използват ги през по-голямата част от годината, но биха искали да печелят от тях за краткото време, в което не ги ползват.

Съдът е постановил, че в този случай „частният интерес надделява над публичния, според който жилищата трябва да стоят празни и да са достъпни за дългосрочен наем“, отбелязва изданието.

Според съда краткосрочното отдаване под наем на второ жилище на собственика, което иначе би стояло празно за някакъв кратък период от време, не води до загуба на жилищни площи.

Съдебното решение не отменя изцяло ограничителния режим за краткосрочните наеми в Берлин, но би насърчило и други собственици на втори имот в града да ги използват по подобен начин.

Брокери коментират, че в града действително има доста жилища, които стоят празни за кратки периоди от време и е невъзможно да бъдат отдадени под наем дългосрочно. Според експертите съдебното решение внася баланс на пазара точно за тези собственици на имоти.

Освен ограниченията пред краткосрочните наеми, местните власти в Берлин наложиха и „таван“ на ръста на наемите, за да предотвратят балон на пазара на наемни жилища като в Лондон и Париж.

Брокери допълват, че Берлин разполага и с достатъчно терени, подходящи за жилищно строителство, включително и стари индустриални зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още