IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Дубай се заражда нов имотен балон

Строителите продължават да бълват нови проекти за милиарди долари

14:44 | 16.10.13 г.
В Дубай се заражда нов имотен балон

Хиляди апартаменти в Дубай все още стоят празни - наследство от имотния балон, който се спука само преди пет години, пише Wall Street Journal.

Строителите обаче продължават да бълват нови проекти за милиарди долари. В емирството, станало известно с грандиозните си инициативи за изграждането на най-високия небостъргач в света и изкуствен палмовиден остров в морето, започва нов бум. По изчисления на Jones Lang LaSalle предстои на пазара да бъдат пуснати 45 хил. нови апартамента.

През последните седмици както държавни, така и частни строителни фирми обявиха нови проекти за милиарди долари, включително нов остров с най-високото в света виенско колело и куп жилищни небостъргачи, заобиколени от изкуствени лагуни.

Новият бум се подсилва от търсенето от страна на инвеститори, привлечени от политическата стабилност на Дубай и статута му на убежище в Близкия изток. През 12-те месеца до 30 септември цените на апартаментите там са нараснали с 42%.

В тази ситуация някои анализатори предупреждават, че на пазара може би се заражда нов балон. Те отбелязват, че повечето инвеститори плащат в брой, което напомня за последния балон, когато повечето купувачи бяха спекуланти.

Със сигурност строителството не е в мащабите от 2008 г., когато бе пикът на пазара. Освен това тази година властите се опитаха да ограничат спекулациите чрез мерки, включващи удвояване на данъка върху продажбата на имоти от 2% на 4%.

Инвеститорите са убедени, че Дубай ще продължи да привлича силно търсене в един иначе опасен район. "Той е сравнително спокойно място и Дубай като че ли печели от конфликтите наоколо", коментира Нитин Калвсани, индиец, който има фирма за търговия в Дубай и иска да си купи вила.

"Преди инвестираха в САЩ, но според мен след 11 септември мюсюлманите не искат да влагат парите си там", допълва той.

Пазарът на жилища в Дубай е необикновен, защото по-малко от 20% от населението са местни. Останалите са най-вече чуждестранни работници от Индия, Европа и останалата част от арабския свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още