IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В света вече има 100 супервисоки небостъргача над 300 метра

Последната такава сграда е на Park Avenue в Ню Йорк и е висока 425 метра

20:18 | 14.01.16 г.
<p>
	<em>Източник:&nbsp;mackloweproperties.com</em></p>

Източник: mackloweproperties.com

Тази седмица Съветът за високите сгради и градската среда обяви, че официално вече има 100 супервисоки (над 300 метра) небостъргача в света след приключването на зданието на Park Avenue 432 в Ню Йорк, предава World Property Journal.

Строителството на супервисоки сгради е нараснало със забележителен темп през последните години, което е индикатор за невероятния растеж на глобалната индустрия в сферата на високите сгради. И докато за построяването на първите 50 супервисоки небостъргача са били нужни 80 години - между 1930 и 2010 г., общият брой на супервисоките се е удвоил от 50 до 100 само за пет години.

Повечето нови супервисоки небостъргачи се издигат в Азия и Близкия изток, отразявайки строителните тенденции, появили се през последното десетилетие, но Ню Йорк остава активен център за супервисоко строителство. С последния приключил проект – седмия за града, Ню Йoрк сега е на второ място по брой супервисоки небостъргачи в света. Междувременно Дубай продължава да е на водеща позиция с 18 броя.

Съветът официално потвърди, че датата на завършване на Park Avenue 432 e 23 декември 2015 г., тъй като това е денят, в който първите собственици приключват жилищата си, а сградата задоволява последните критерии на Съвета за завършеност – поне отчасти е обитавана. Със своите 425,5 м височина тя е най-високата изцяло жилищна сграда в света и 14-тата най-висока изобщо. Тя обаче е забележителна не само заради изключителната си височина, но и заради това, че е доста тънка.

Предвид факта, че супервисоките небостъргачи стават все по-разпространени, мнозина възприемат разграничението с мегависоките (над 600 м) като новата граница за най-високи сгради в света. В момента има три завършени мегависоки сгради в света, но този брой ще стане над двойно по-голям през следващите години, след като още четири – включително кулата Джедда, бъдат завършени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още