IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша дава на САЩ изтребителите си МИГ-29

Варшава е готова да разположи самолетите в база „Рамщайн“ в Германия, за да бъдат достъпни за Вашингтон

22:12 | 08.03.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Graham Barclay/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

Полша е готова да разположи своите изтребители МИГ-29 във военната база „Рамщайн“ в Германия и да ги предостави за използване на САЩ. Страната също така призова другите членки на НАТО, които разполагат с такава техника, да направят същото, заявиха от външното министерство във Варшава, цитирани от Ройтерс.

Американските законодатели накараха администрацията на американския президент Джо Байдън в понеделник да предприеме мерки за улесняване на трансфера на изтребители от Полша в Украйна и други страни от алианса и Източна Европа. Мярката е факт след молба от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

„Властите в Република Полша… са готови да разположат – незабавно и безплатно – всички свои изтребители МИГ-29 във военновъздушната база „Рамщайн“ и да ги оставят на разположение на правителството на Съединените американски щати“, се казва в позиция на министерството.

В замяна на това Варшава иска да бъде компенсирана от Вашингтон с използвани самолети със сходни оперативни способности. „Полша е готова незабавно да посочи  условията за покупка на самолетите“, допълват още от ведомството.

По-рано през деня украинският президент Володимир Зеленски отправи ново предупреждение към западните страни, че войната няма да спре в Украйна и че посегателството срещу свободите там ще засегне целия свят.

По време на интервю за предаването "World News Tonight" на ABC с Дейвид Мюир в понеделник Зеленски отново подчерта необходимостта от подсигуряване на въздушното пространство на Украйна - нещо, за което той безрезултатно призова САЩ и НАТО да помогнат.

„Не можем да позволим на Русия да бъде активна там, защото те ни бомбардират, обстрелват, изпращат ракети, хеликоптери, изтребители - много неща", каза Зеленски. „Ние не контролираме небето си", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
Звънни да му кажеш на Путин кой вариант на тебе ти харесва и да се приключва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Тази война е загубена за Русия и в двата варианта. Вариант 1: Окупира Украйна , сакнциийте продължават, в Украйна вече има 5 милиона партизани и истинско превземане няма да има никога както в Афганистан, Ирак т.н. Ще продължи радикализация , атентати в Москва, руски управници насадени в Киев ще бъдат убивани от партизаните, запада ще продължи да спонсорира тази война до изтощението на Русия и нейния неизбежен фалит. Точно това се случи със СССР. Буран - 1 трилион, война в Афганистан, забрана на Рейгън да се изнасят петролни помпи за Русия. Вариант 2: Русия се изтегля, подписват мир. Напуска Крим, Луганск и Донецк правят допитване за автономия управляно от ООН, Русия помага за възстановяването на Украйна и си помагат, сакнциите падат и света се връща бързо към нормалния си живот.Помисли си кой вариант е по добър за всички ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Гоше, грешката е вярна и старият ти другар пак позна - виц е било за МиГ-овете в Рамщайн... :lol: Както писах - гениална идея, родена в главата на пиян поляк. Американците не са разбрали хумора и се оцъклили . . . https://***.politico.com/news/2022/03/08/poland-transfers-mig-fighters-to-the-us-as-ukraine-asks-for-help-00015259
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Btw, една жена на опашката за наливно олио вчера каза, че чула някъде, че огромен американски кораб с полезен товар 25,000 тона пътува към Александруполис, натоварен с бронирана техника. Чакал се да пристигне към 19-20 март. Ако по най-груби сметки средно между 70 тона за един Абрамс и 30 тона за Брадли е 50 тона, това са стотици танкове и бронетранспортьори. Защо в Александруполис? Еми щото е по-близо до мястото на евентуалното им базиране и използване - по линията България, Румъния, Унгария... ;) Иначе ги карат в Германия или Полша. Унгарците вчера на пожар обявиха, че ще приемат чужди войски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Да, и дете със синдром на Даун от раз ще познае, че поляците дават през САЩ миговете на Украйна. Да, миговете не могат да летят от Рамщайн. Ще се базират на украински летища. За кратко... Няма да има летища, Жоре! Останали са, защото не е имало нищо опасно на тях. Разбомбено от Искандер или Калибър летище се възстановява за дни, но пак се унищожава за макс. 20 минути полет на следващата ракета, но този път заедно със самолетите там. Защо ще ги пращат в Рамщайн, а не ги пребазират директно в Украйна на останалите в западната част летища? Ще се сетиш ли, или да ти подскажа? Щото някой гений може и да е скроил гениалния план да летят от Рамщайн с презареждане във въздуха. Тези МиГ-ове са НАТОвски и вероятно са пригодени. И защо не? Така и така войната на НАТО с Русия става все по-реална, да не кажем - нешзбежна - да почваме със лека загрявка и игра на криеница по границата с Полша, където ще дебнат руските Сушки... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Част загубиха, част едва ли са в експлоатация. Не мога да знам. А и част все още ползват. Байрактарите особено много добре си ги ползват. Днес дори соловьов го призна. Просто казвам какво според мен ще стане.А до доба - части украйнците си имат. Персонал за поддръжка също. летища също останали, особено в западната част. А и разбомбено, но не превзето военно летище се възстановява за дни. Поне що се отнася за пистата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Спокойно ще им дойде времето и на тях сега е безмислено 1 срещу 20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
rumeni72
преди 2 години
поляците изтеглиха "бърз кредит".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
А къде са украинските и защо не летят с тях? По официални данни имат Су-27 - 35 бр., Су-24 - 15 бр., Су-25 - 31 бр., МиГ-29 - 45 бр., Байрактар - 6 бр.... Къде са и защо не ги ползват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Дай някоя по-актуална ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още