IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган е разговарял с 20 световни лидери за войната в Украйна

Външните министри на Украйна и Русия ще участват в тристранна среща в четвъртък покрай дипломатическия форум в Анталия, който ще се проведе от 11 до 13 март

16:44 | 08.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е разговарял с 20 световни лидери във връзка с войната в Украйна, предава турският в."Дейли сабах".

На среща в Анкара с представители на местната власт Ердоган каза, че Турция полага усилия за намиране на решение на конфликта, довел до опустошаване на Украйна и принудил милиони цивилни да напуснат домовете си.

От началото на войната Турция се опитва да играе роля на посредник между двете страни, с които тя има силни връзки.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви вчера, че външните министри на Украйна и Русия - Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, ще участват в тристранна среща в четвъртък покрай дипломатическия форум в Анталия, който ще се проведе от 11 до 13 март. Това ще бъде срещата на най-високо равнище между отговорни представители на Украйна и Русия от началото на войната.

Турция запазва неутрална и балансирана позиция, като продължава дипломатическите си усилия за деескалация на конфликта в Украйна, отбелязва вестникът. Анкара не се присъедини към международните санкции, целящи изолация на Москва. Същевременно тя затвори проливите Босфора и Дарданелите за преминаване на военни кораби по силата на конвенцията от Монтрьо от 1936 г. , с което ограничи преминаването на някои руски кораби.

Ердоган съобщи също, че азербайджанският президент Илхам Алиев ще направи официално посещение в Турция на 10 март, след визитата на израелския президент Ицхак Херцог, който ще посети страната на 9 и 10 март.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още