IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подготвя нов пакет санкции срещу Русия и Беларус

Този път три беларуски банки ще бъдат изключени от SWIFT. Мерките ще обхванат и членове на горната камара на руския парламент

14:18 | 08.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) подготвя нов пакет от санкции срещу Русия и Беларус заради инвазията в Украйна, предава Ройтерс, като се позовава на информация на вътрешни източници.

Мерките ще обхванат още олигарси, политици и три беларуски банки, съобщават източниците на информационната агенция.

Проектът за санкции е приет от изпълнителната власт на ЕС във вторник сутринта и ще бъде обсъден от посланиците на ЕС на среща този следобед.

Предвижда се изключването на три беларуски банки от банковата система SWIFT, както и замразяване на имущество на руски милиардери и законодатели, сред които и членове на Съвета на федерацията на Русия, който е горната камара на руския парламент.

Мерките предвиждат и въвеждането на забрана за износ на военноморско оборудване и софтуер за Русия. Представят се и насоки за наблюдението на криптовалути, за да се избегне използването им за заобикаляне на санкциите на ЕС, казват източниците на агенцията.

ЕС вече изключи седем руски банки от SWIFT, но не и беларуски банки.

Досега санкциите на ЕС засегнаха стотици членове на долната камара на Думата, които гласуваха в подкрепа на признаването от Русия на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна.

ЕС също така ще разшири забраната си за износ на модерни технологии за Русия, най-вече износ на морски технологии, за да удари корабоплаването на страната.

ЕК ще предложи и нов механизъм за наказване на дезинформацията по света, каза във вторник върховният представител на външната политика Жозеп Борел.

Борел коментира пред Европейския парламент (ЕП), че ЕС трябва да може да замразява активи и да забранява пътуванията до блока на лицата, които се считат за отговорни за дезинформацията.

Той не коментира повече детайли по предложението си. Правителствата на ЕС ще трябва да се споразумеят, да изготвят правни актове и да договорят конкретно към кого ще бъдат насочени мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Санкции до дупка! Затваряне на Лукойл! Чакаме кервани демократични горивни молекули от Голямата Бяла Къща на Големия Бял Вожд! Венсеремос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ние сме от страната на злото отново, газопровод им построихме, и глей как се ослушват и не дават оръжия на украйна, а до оня ден 2/3 от нас бяха на страна на късия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Съгласен съм, само да не се окажем пак от страната на злото :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Така е :) И ние така я настъпихме през ПСВ и ВСВ. Но така става винаги с агресорите. В крайна сметка доброто винаги побеждава рано или късно. Лошото е ,че умират невинни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А тоя тyлyп лукашенко как настъпи мотиката, хем нищо няма ама и той барабар Петко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още