IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Путин няма да спре с Украйна

Украинският президент сигнализира готовност за преговори с Русия за Крим и Донбас, но не и за признаването на независимостта им

13:38 | 08.03.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT</em></p>

Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди западните страни, че войната няма да спре в Украйна и че посегателството срещу свободите там ще засегне целия свят.

По време на интервю за предаването "World News Tonight" на ABC с Дейвид Мюир в понеделник Зеленски отново подчерта необходимостта от подсигуряване на въздушното пространство на Украйна - нещо, за което той безрезултатно призова САЩ и НАТО да помогнат.

„Не можем да позволим на Русия да бъде активна там, защото те ни бомбардират, обстрелват, изпращат ракети, хеликоптери, изтребители - много неща", каза Зеленски. „Ние не контролираме небето си."

Той добави, че според него президентът на САЩ Джо Байдън „може да направи повече", за да спре войната. „Сигурен съм, че той може и бих искал да вярвам в това. Той е способен да го направи", каза Зеленски.

Важно е да се уточни, че САЩ и НАТО се противопоставят на създаването на забранена за полети зона в Украйна, като предупреждават, че подобна стъпка може да доведе до „пълноценна война в Европа". Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че страните, които наложат такава забранена за полети зона, ще бъдат считани за участващи в конфликта.

В понеделник Белият дом заяви, че Байдън остава твърд в ангажимента си да държи американските войски извън конфликта.

Какво казва Зеленски за това? „Ракетите удрят граждански постройки, включително университети и педиатрични клиники. Ако ракета прелети над главата ви, мисля, че няма друг отговор ... те трябва да бъдат свалени. Животът трябва да бъде опазен", каза той.

„През последните 30 години Русия не е губила толкова много самолети, колкото през тези 13 дни в Украйна“, каза още Зеленски.

„Сражаваме се вече тринадесет дни. Унищожаваме окупаторите навсякъде, където можем. Навсякъде. Но има и небе. Стотици руски крилати ракети. Стотици военни самолети на окупаторите. Стотици хеликоптери. Да, ние ги унищожаваме. През последните 30 години Русия не е губила толкова много авиационно оборудване, колкото през тези 13 дни в Украйна", каза президентът. Според него обаче Русия все още разполага с достатъчно машини за убиване.

„Все още има достатъчно ракети за терор. Все още има достатъчно петстотинкилограмови бомби. Да ги хвърли върху Чернигов и Киев. Одеса и Харков. Полтава и Житомир. В десетки и десетки украински градове. Върху милиони мирни украинци", заяви държавният глава.

„Куражът на украинците е безпрецедентен. Проблемът е, че на един наш войник, има 10 руски, на един украински танк, има 50 руски танка. Ние ги унищожаваме и свиваме тази разлика, но колко ще издържим сами“, попита реторично украинският президент.

И предупреди, че войната ще засегне останалата част от света: „Всички си мислят, че сме далеч от Америка или Канада. Не, ние сме в тази зона на свободата. И когато границите на правата и свободите се нарушават и те биват потъпкани, тогава трябва да ни защитите. Защото ние ще бъдем първи. Вие ще бъдете втори. Защото колкото повече яде този звяр, той иска още, още и още".

В същото време той сигнализира, че е готов да преговаря с Русия за Крим и Донбас. Но даде да се разбере, че няма да отстъпи пред исканията на Москва да признае независимостта на самопровъзгласилите се "народни републики", както и руското управление над Крим. "Готов съм на диалог. Но не сме готови да се предадем", казва той в интервюто си за ABC News, запитан дали ще изпълни руските условия за прекратяване на огъня.

„Можем да обсъдим и да намерим компромис как тези територии да продължат да съществуват", продължи той, но добави,  че е важно да се обърне внимание на това как се справят хората там, които искат да бъдат част от Украйна. Въпросът е много по-сложен от простото признаване. „Това е поредният ултиматум, а ние не признаваме ултиматуми“.

Зеленски отново призова руския президент Владимир Путин да преговаря директно. „Това, което президентът Путин трябва да направи, е да започне разговор, диалог, вместо да продължава да живее в информационен балон без кислород“. 

А във вторник в обръщение към нацията Зеленски обяви, че едно дете е починало от обезводняване в обсадения украински град Мариупол, който от дни е лишен от вода, електричество и отопление.

„През 2022 г. от обезводняване", каза Зеленски във видеообръщение, сравнявайки хуманитарната криза, свързана с руските бомбардировки над украинските градове, с тази, създадена от нацистката инвазия по време на Втората световна война.

Смъртта на детето не може да бъде потвърдена веднага по независим начин, предава Ройтерс. Москва нарича действията си в Украйна „специална военна операция" за разоръжаване на съседката си и арестуване на лидери, които определя като „неонацисти". Тя отрича да е насочена срещу цивилни граждани.

Междувременно Зеленски е наредил всички украинци да бъдат отзовани от мироопазващите сили на ООН. Съобщава се, че снощи той е подписал указ, според който всички украински войници и цялото оборудване, което Украйна е предоставила на така наречените „сини каски", трябва да се върнат възможно най-скоро, за да помогнат за отблъскването на руската армия. Снимка на постановлението беше публикувана във Facebook от Андрий Сибига, заместник-началник на кабинета на Селенски. Понастоящем в чужбина са разположени повече от 300 украински войници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кажи на украинеца руснак и на тебе ще почне да ти капе кръв от недемократичния нос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хехе, след като изгонихте 1,5 милиона украинци от Луганск и Донецк, изведнъж решихте да "питате" ли бе, копейко?! Да бяхте питали преди да пуснете там наемниците и преоблеченоте военни. Никъде не ви искат, нито вас, нито мизерията ви кремълска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Защо никой не попита хората в двете отцепени републики какво искат? Не са се отделили от Украйна защото им харесва там. Нито бързат да се присъединят към Русия. В този конфликт има трета гледна точка, а тя се пропуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Ако питаш американците, това е върха на сладоледа. Руснаци убиват руснаци - мед им капе на демократичното сърце. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Още един ден, през който Путин избива деца славяни. Гнусна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Той затва ли така жално плаче за липсата на натовско рамо? Това е страшен имиджов шамар за Нато. Дълги години Зленски ще го сочат за пример, как не бива да се вярва и на една натовска дума. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
а ти къв клиничен случай си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
точно до там ще спре...щото ще му разбиете пропадналата армия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
zlatna treska
преди 2 години
*** и Полша е следващата спирка, Зеленогорски ще го фатат в бункера. И Путин братушките ще го опаткат пак в бункера и после посмъртно трибунал без право на кремация. Кремацията ще е бонус за Кремъл, каквото мърда вътре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Ваах мааму, само не разбрах рептилоидите защо ги няма в тая схема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още