IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водородната Toyota ще струва 48 хил. евро

Моделът излиза на пазарите след броени месеци

11:29 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Серийният Mirai. <em>Снимка: Toyota </em></p>

Серийният Mirai. Снимка: Toyota

Първият сериен автомобил с горивни клетки на Toyota е напълно готов. Той ще стъпи на пазарите през първата половина на следващата година, като цените в Япония започват от 48 000 евро.

От официалното съобщения на японския производител става ясно, че водородната кола е получила името Mirai, което в превод от японски означава „бъдеще“. Автомобилът представлява еволюция на показания през миналата година в Токио концепт FCV, като демонстрира устремен дизайн, напомнящ на популярните купета с четири врати.

Що се отнася до задвижването, Toyota Mirai може да измине почти 500 км. с напълно заредени резервоари. А самото зареждане с водород трае по-малко от 5 мин.

Към момента не е разпространена информация за мощността на мотора, за който обаче се знае, че се задвижва от електрическа енергия, придобита в горивната клетка след химична реакция между водород и кислород. По-рано бе съобщено, че агрегатът генерира мощност от 136 к.с. и позволява ускорение от място до 100 км/час за около 10 секунди.

"Mirai е не само екологичен и надежден автомобил. Той е изключително забавен за шофиране, тъй като има нисък център на тежестта и оптимална мощност. А най-хубавото е, че този автомобил е вече реалност", споделя президентът на Toyota Акио Тойода, който е запален автомобилен състезател, участвал в надпревари като "24 часа на Нюрбургринг".

Серийната Toyota Mirai ще стъпи най-напред на пазара на Япония - още през април 2015 година. Продажбите в Европа и САЩ ще започнат в началото на лятото. Вече са известни цените за вътрешния пазар - 7 млн. йени, което е приблизително 48 000 евро.

Toyota Mirai ще се произвежда в завода в Аити, Япония. Успоредно със старта на продажбите компанията започва и изграждането на нови станции за зареждане с водород. В САЩ Toyota си партнира с компанията Air Liquide за създаването на нови станции в щатовете Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс, Кънектикът и Роуд Айлънд.

"Визията на Toyota за водородното бъдеще не включва само конструирането на надежден автомобил, но и осигуряването на достъпни и удобни станции за зареждане", заяви Джим Ленц, главен изпълнителен директор на Toyota Северна Америка.

Водородната Toyota Mirai ще получи и версия за рали, която ще се състезава в първенството на Япония.

Още снимки и видео вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още