IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Помпейо: Петролните санкции на САЩ са лишили Иран от над 10 млрд. долара

Саудитска Арабия е готова да стабилизира пазара след решението на САЩ да сложат край на изключенията, които позволяваха на осем страни да купуват ирански петрол

20:15 | 22.04.19 г. 4
<p>
	Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. Снимка: Архив Ройтерс

Американските санкции срещу енергийния сектор на Иран са лишили Техеран от приходи, значително превишаващи 10 милиарда долара. Това каза днес пред журналисти държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, съобщава БТА.

"До 40 процента от доходите на режима (в Техеран) идват от продажбите на петрол. Това е главният източник на налични средства за режима. Преди в сила да влязат санкциите ни Иран е получавал годишно до 50 милиарда долара от петрол", каза Помпейо, цитиран от ТАСС.

САЩ, цитирани от световните агенции, обявиха днес по-рано, че няма да удължат изключенията от санкциите срещу Иран, от които до момента се ползваха осем страни.

Изключенията позволяваха на Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция да продължат да купуват ирански петрол въпреки американските санкции, които влязоха в сила през ноември, припомня ДПА. Отстъпките от санкционния режим изтичат на 2 май.

"Това решение има за цел да сведе до нула износа на ирански петрол, отнемайки на режима основния му източник на приходи", заяви Белият дом.

От ноември три от осемте страни - Италия, Гърция и Тайван са спрели да внасят петрол от Иран. Другите пет обаче продължават и лобираха изключенията да бъдат удължени, припомня Асошиейтед прес.

Санкциите са част от кампания за оказване на натиск срещу Иран, който според президента на САЩ Доналд Тръмп стои зад повечето трудно разрешими проблеми в Близкия изток.

Санкциите бяха наложени през ноември, след като Тръмп реши да изтегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, сключено през 2015 г. между Техеран и САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия.

Споразумението поставя строги ограничения на ядрената програма на Иран, за да попречи на страната да се сдобие с ядрено оръжие. Ислямската република прие сделката в замяна на вдигане на санкциите, наложени по-рано.

Санкциите на Вашингтон, които влязоха в сила през ноември, лишиха Иран от милиарди долари, които той би използвал за финансиране на терористични организации, разработване на ракети и подкрепа за бунтовниците в Йемен, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо.

Саудитска Арабия, ОАЕ и САЩ предлагат петрола си на тези страни, които са купували от Иран, допълни държавният секретар на САЩ.

Саудитска Арабия е готова да стабилизира пазара след решението на САЩ да сложат край на изключенията, които позволяваха на осем страни да купуват ирански петрол. Това каза днес саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази задоволство от решението на Тръмп. Според Нетаняху то е изключително важно, за да се засили натискът върху "терористичният ирански режим". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Умно, направо мъдро написано! Точно така ще стане! С едно малко допълнение - нито ти, нито децата ти ще го видите на живо този заветен миг ... ;) :lol:Динозаврите са изчезнали, ама преди това са си живели щастливо има-нема 150 млн. години, а нефтът - от нема и 150... Иначе си псолютно прав! ;) :lo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
korn
преди 4 години
Тръмп не може да спре еволюцията.Не само транспорта,рециклирането,не изпоузването на всяка една найлонава торбичка и сламка,опазването на прииродата,забрана дизела,електрическите коли,възобноваямата енергия и т.н.,пирон по пирон и ковчега на петродолара,ОПЕК,Русия,Иран Саудитска Арабия,ШЕЛ,мЕЛ и тем подобни ще изчезнат като динозаврите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
Sakamano
преди 4 години
Обама беше унищожил ОПЕК. Тръмп позволи на картела отново да диктува цените. Но това е последния напън. 95% от петрола се използва в транспорта, който вече започва и бързо ще продължи да се електрифицира. Колкото и да ограничават добива, търсенето в следващите 10 години ще намалява по-бързо от предлагането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
Стефчо
преди 4 години
Бакалин - лишил си Иран от 10 млрд., но си на път да загубиш още съюзници - Япония, Ю. Кория, Индия за да обслужиш евреите дето ви дърпат конците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още