IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIG обмисля да съди Вашингтон

Компанията обвинява американското правителство, че не е направило достатъчно за спасяването й

18:19 | 08.01.13 г. 1
AIG обмисля да съди Вашингтон

Спасеният със 182 млрд. долара на американските данъкоплатци застраховател American International Group (AIG) обмисля да заведе дело срещу Вашингтон заради несправедливи условия по спасителния план, предаде Ройтерс.

Същевременно застрахователният гигант провежда мащабна рекламна кампания под наслов “Благодаря ти, Америка”, в която изразява благодарността си към обществеността.

От компанията потвърдиха, че бордът на директорите ще обсъди в сряда дали да се включи към иска срещу правителството на САЩ, заведен от бившия главен изпълнителен директор Морис "Ханк" Грийнбърг, след като сегашният й директор Боб Бенмоше заяви, че групата не е разполагала с достатъчно средства, за да се избегне колапса, да преобърне бизнеса си и да се върне към рентабилност.

Грийнбърг, който е основен акционер в AIG, обвинява Федералния резерв на Ню Йорк, че е използвал спасителната помощ в услуга на банките на Wall Street, както и че е начислил по-висока лихва по първия спасителен кредит за AIG.

Агенцията припомня, че федерален съдия в Манхатън отхвърли подаденият още през 2011 г. иск на Грийнбърг, но той заведе още едно дело, като се позова на други законодателни актове. Съдът все още не се е произнесъл по него.

Новината предизвика незабавната реакция на Федералния резерв на Ню Йорк, откъдето обявиха, че застрахователят е можел да избере да банкрутира през 2008 г., вместо сега да се оплаква, че акционерите са ощетени.

“Тези обвинения са неоснователни. Бордът на директорите на AIG имаше още един избор през 2008 г. – фалит. Обявяването на несъстоятелност обаче щеше да обезцени акциите на компанията”, коментират от институцията.AIG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 11 години
НАГЛЕЦИ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още