IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите ще са нестабилни през следващата седмица заради динамиката на криптовалутите

Данните за инфлацията ще са най-очаквани от инвеститорите, според анализатор

11:46 | 22.05.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Моделът на търговия през последните две седмици - особено успоредно с движенията на криптовалутите, предполага, че акциите могат да продължат да бъдат нестабилни през следващата седмица, пише CNBC в свой анализ.

Инвеститорите наблюдават динамиката на цената на биткойна и се опитват да преценят дали технологичните акции няма да тръгнат надолу след бурното рали.

Dow и S&P 500 отчетоха ръстове през изминалата седмица, но Nasdaq записа лек ръст, подпомогнат от положителния ход на технологичния сектор.

Резкият спад на цената на биткойна, след като Китай обяви нови разпоредби за криптовалутите и обяви, че ще предприеме мерки срещу добива и търговията с биткойн, влоши настроението за рискови активи през последната седмица. САЩ също призоваха за по-стриктно спазване на разпоредбите на американския данъчен орган.

Биткойн се срина с 30% в сряда до около 30 000 долара. Въпреки че се възстанови до над 42 000 долара, криптовалутата отново записа спад в петък.

През следващата седмица ще бъдат публикувани някои ключови данни – потребителското доверие, данните за цените на жилищата и продажбите на нови жилища излизат във вторник. Статистиката за трайните стоки ще бъде публикувана в четвъртък, а докладът за потребителските настроения излиза в петък.

Най-важните данни са тези за личните доходи и разходи, които включват дефлатора на цените на личните разходи за потребление, предпочитаната мярка за инфлация на Фед.

„Ключът към следващата седмица ще бъдат инфлационните данни. Данните за инфлацията сега са еквивалента на данните за заплатите по отношение на пазарите“, коментира Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

„Това, което също ще бъде интересно, е доверието на потребителите, от което могат да се направят изводи за инфлационните очаквания“, допълва той.

Индексът на потребителските цени в САЩ е изненадващо висок, показват данни, публикувани миналата седмица.

Сезонът на отчетите вече е към своя край. Следващата седмица ще бъдат публикувани отчетите на някои търговци на дребно, като Best Buy, Costco и Nordstrom. NVIDIA и Dell също докладват.

Някои стратези все още не виждат корекция на пазара. Според Бари Кнап, управляващ партньор на Ironsides Macroeconomics, корекция от порядъка на 10% може да се очаква само при затягане на паричната политика на Фед. При по-малки смущения отстъплението е от порядъка на 4-6%.

Кнап посочва, че инвеститорите се притесняват твърде много, че по-високите лихвени проценти са проблем за технологичните компании. „Трябва да сте в цикличните части на технологиите“, посочва той и отбелязва, че подсектори като полупроводници и софтуер трябва да се справят добре с икономическото отваряне и глобалното възстановяване на производството.

По-широките технологии отчитат ръст от 0,1% през последната седмица, докато полупроводниците скачат с 3%, а софтуерът отбелязва повишение от 0,2%.

Най-добре представящият се сектор бяха инвестиционните тръстове за недвижими имоти, следвани от здравеопазването, водено от биотехнологичните акции.

„Не би ме шокирало, ако се върнем направо към нови върхове“, коментира Кнап. Според него печалбите на S&P 500 сега се очаква да нараснат със 7% повече за годината, отколкото когато започна отчетният сезон.

По думите му Фед вероятно ще обсъди намаляването на изкупуването на облигации на срещата си в Джаксън Хоул в края на лятото. Той се връща към Втората световна война и казва, че първата пазарна корекция след рецесия е предизвикана от нормализиращата политика на Фед. Последният цикъл имахме осем от тях", казва той. „Всеки опит за нормализиране на политиката предизвиква едно такова рисково събитие“, заключава той.

Според него е напълно нормално инвеститорите да се фокусират върху Фед сега. ,Това е шок от несигурност, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Тук Ватника е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Shadow1
преди 2 години
И на мен ми се иска съдебната власт да няма нищо общо с изпълнителната но да живееш в илюзия ще вреди само на теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Акциите на компании, които генерират приход и печалба от реален бизнес, нямат нищо общо с непотребните койнчета, за да се опитвате да обвържете едното с другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още