IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън затяга данъчните разпоредби за криптотрансакциите

Компаниите и криптоборсите трябва автоматично да отчитат трансакция, когато клиентът сключи сделка за над 10 хил. долара

10:52 | 21.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американското правителство продължава офанзивата си за регулиране на криптовалутите. Министерството на финансите, под ръководството на Джанет Йелен, възнамерява да предостави на американския данъчен орган IRS повече правомощия, когато става въпрос за трансакции с криптовалути.

Компаниите и криптоборсите трябва автоматично да отчитат трансакция, когато клиентът сключи сделка за 10 хил. или повече долара. Тогава за биткойна и другите цифрови валути биха се прилагали същите правила, както за парите в брой.

Въпреки че малка част от клиентите плащат с криптовалути досега, "криптотрансакциите вероятно ще придобият значение през следващите десет години", стана ясно от доклад на Министерството на финансите, публикуван в четвъртък.

Дори и сега някои от плащанията с биткойн и други криптовалути са трудни за проследяване и следователно биха „улеснили незаконни дейности, включително укриване на данъци“, пише Handelsblatt.  

Ходът е част от по-голяма концепция, която има за цел да укрепи данъчния орган като цяло и да увеличи данъчните приходи. Особено богатите американци все още твърде често намират начини да защитят своите активи от достъпа на данъчните служби. Концепцията трябва да влезе в сила през 2023 г. и също така предвижда закон, който ще предостави повече средства на разположение на агенцията.

Новината първоначално отново постави биткойн под натиск в четвъртък. Най-голямата цифрова валута, която претърпя сериозни сривове през последните няколко дни, се срина с 3000 долара, но по-късно продължи ралито си и в петък сутринта се търгува за над 40 хил. долара.

Американският борсов регулатор SEC също иска повече правомощия за криптовалутите. Новият ръководител на Комисията по ценни книжа и борсови операции Гари Генслер се оплака миналата седмица, че на практика няма защита на потребителите при криптообмен, въпреки че често има волатилност.

Експертите в бранша смятат, че е възможно SEC да надзирава и криптоборсите, като Coinbase, Gemini и Kraken. Генслер е експерт по криптовалутите и преди назначаването си в SEC бе изнасял лекции за дигиталните валути и основната блокчейн технология в елитния Масачузетски технологичен институт.

Анализаторите от Raymond James пък смятат, че подобна регулация незадължително ще е лоша в средносрочен план. Единните правила биха „узаконили криптото като клас активи“, дори ако това може да доведе до допълнителни турбуленции на пазарите в краткосрочен план.

Междувременно в четвъртък стана ясно, че федералният резерв на САЩ продължава с плана си за разработване на собствена цифрова валута, обявявайки, че ще публикува научно изследване това лято, което ще покаже какви ще са следващите стъпки в тази посока.

Въпреки че централната банка не е определила конкретни планове за валутата, гуверньорът на Фед Джером Пауъл изтъкна напредъка на технологията за разплащания и каза, че регулаторът "внимателно наблюдава и се адаптира" към тези нововъведения. 

Федералният резерв изучава платежните системи от няколко години и планира да пусне продукт, наречен FedNow, вероятно през 2023 г., който ще отговори на много от проблемите, свързани с необходимостта от бързина при трансакциите, стана ясно от медийни публикации през последните месеци.

Редица страни по света и най-вече Китай вече предприеха стъпки към изграждането на собствена цифрова валута, стимулирайки Фед да направи същото. Напредъкът на Пекин в тази насока предизвиква притеснения, свързани с възможността въпросната нова система да подкопае позицията на долара като глобална резервна валута.

Междувременно ръководителят на Tesla Илон Мъск отново подкрепи цената на доуджкойна. Акционер на Tesla и виден член на Youtube спекулира в Twitter, че Мъск "никога няма да продаде своите доуджкойни" и веднага получи отговор. „Не съм продавал доуджкойн и няма да го направя“, увери Мъск.

От месеци той подхранва криптовалутата. През миналата седмица бе съобщено, че той работи с разработчиците на доудж от две години, за да направи валутата по-енергийно ефективна. А самият Мъск беше човекът, който предизвика голямата разпродажба на криптовалути през миналата седмица. Той изненадващо обяви, че вече няма да приема биткойна като платежно средство за Tesla. Изведнъж криптовалутата се оказа недостатъчно екологична за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 2 години
Не знам какво и колко си чел, но нищо не си разбрал.Иначе нито една от сегашните криптовалути има потенциал да стане разплащателно средство. Твърде много проблеми имат и досегашните ще си останат средство за... комар или пране/криене/"тихи трансакции" на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
ами поразгледах ей са от няколко седмици всичките тия крипто-неща, кво са сътворили, кое как стаа и данъци как ше ме хванат да платим ? Изобщее всичко мое си скача къде си иска, триеш партфейли, създаваш нови, хардуерни чудесии ... единственото което мое ти стъпат на гушата е или некой пореден хак, ти дръпнат шалтера на нета още на входа на дадена държава или да утрепат компанията която издава stablecoins ....Има анонимни страници, борси, на живо среща с някой мое прехвърлиш и 500стин млн., децентрализирани кретении влизаш с VPN сменяш и довиждане за кви трансации си мечтаят Жо и Пенсионерката не ги знам. Просто с тва ако не намерят калая за тоя SHA256 (аз мисля че го имат) че кат изпуснат съвсем контрола един боц и айде зануляване на всичко с тоя алгоритъм иначе контрола изпуснат .... мдам .... нема ги глеаме повече ФЕД, МЕД и не знам си кой по ТВ да ми се надуват там.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
мише , на кинтите се плаща данък при източника ... тъй се нарича ... :))) ... измислено е ... нема значени закъде отпрашват парите . в тези дестинации се крие собствеността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
ммм с тия идиотии са как са ги създали, за да праат шашми по света така и ше берат ядове от тех щот трансакциите ше се разбият на 9999 USDT така борсата ше печели повечко, другата раота каквато е там "криптирано нещо си" на борси които са регистрирани в Малта, Сейшели, Дубай и още некви други алабалистики нито Мавзолея Жо нито пенсионерката имат власт ....А кат превеждаха на Дневалния в Руслямистан биткойни от х100 хилки за да буни раята и подклажда революции, тогава регулации не треаха ли ? .... Еееми сори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още