Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Аксел Вебер: Фед трябва да вдигне лихвите в четвъртък

Данните от САЩ дават основание за подобно решение, а икономиката се нуждае от това в средносрочен до дългосрочен план, смята ръководителят на UBS

Аксел Вебер: Фед трябва да вдигне лихвите в четвъртък

Управителят на UBS Аксел Вебер. Снимка: Ройтерс

Тази седмица всички погледи са насочени към Федералния резерв на САЩ (Фед). Пазарите са готови, финансовите лидери са нащрек и всички се чудят – ще вдигне ли Фед лихвите в четвъртък?

Въпреки че обикновено централните банкери не споделят много, един бивш централен банкер, който сега ръководи търговска банка, коментира, че последните положителни данни за икономиката на САЩ показват, че вдигането на лихвените проценти е напът, предава CNBC.

„Икономическите данни в САЩ дават основание за повишаване на лихвите. Американската икономика може да го понесе. По мое мнение американската икономика всъщност се нуждае от това в средносрочен до дългосрочен план и съм убеден, че САЩ ще станат свидетели на по-високи лихви, най-вероятно през септември“, коментира управителят на UBS и бивш президент на Централната банка на Германия Аксел Вебер.

Мнението на Вебер за това кога Фед ще вдигне лихвите е от огромно значение за финансовите пазари, имайки предвид ролята му на гуверньор на Бундесбанк между 2004 и 2011 г. и членството му в Управителния съвет на Европейската централна банка.

Още по темата

Ако Фед увеличи лихвите през септември, както Вебер предполага, това би било първото покачване след 9 години на ставки, близки до нулата.

Американските централни банкери се събират днес, а решението си относно лихвената политика ще оповестят в четвъртък.

Председателят на Фед Джанет Йелън повтаряше, че промяната на лихвите в посока нагоре зависи от данните. В тази връзка Вебер подчертава факта, че оценката за американския икономически растеж през първото тримесечие е била ревизирана до 0,6% на годишна база. Освен това ръстът през второто тримесечие е бил от „много добрите“ 3,7% на годишна база.

Въпреки това Вебер смята, че би било приемливо Фед да отложи лихвената промяна за по-късно тази есен, стига да изясни достатъчно добре стратегията си, която налага това.

„Те се нуждаят от дългосрочно ориентиран комуникационен процес, за да пояснят, че текущият обрат на политиката ще бъде последван от умерен и по-адекватен ръст на лихвите. Мисля, че провеждането на добра комуникация от страна на Фед в средносрочен план е по-предизвикателно от извършването на първата стъпка както трябва“, категоричен е Вебер.

Според него американската централна банка едва ли ще вдига лихвите всеки месец, след като предприеме първия ход, каквато бе стратегията й през 1994 г.

„Фед вече изясни, че ще вдига лихвите по по-балансиран и обширен начин. Те ще повишават лихвите умерено“, категоричен е банкерът. Той счита, че до края на цикъла лихвите едва ли ще стигнат до 3%, или до дори 4%. „Те няма да стигнат до нива, наблюдавани в миналото.“

Вебер смята, че това би породило проблеми, ако американската икономика се охлади отново, тъй като централната банка няма да има възможности за маневри.

„Мисля, че Фед ще предприема ходове на всяка втора среща, което означава, че те могат да вдигнат лихвите със 100 базисни пункта за година, което е много по-малко от това, което съм виждал в миналото“, казва Вебер.

Той добавя, че други централни банки могат да последват Фед, но могат да почакат още малко преди да предприемат подобен ход. Английската централна банка се спряга за следващата.

По думите на ръководителя на UBS ходове на други централни банки няма да спрат Фед, но могат да окажат влияние върху скоростта и магнитуда на покачването на лихвите в САЩ.

Евентуално поевтиняване на еврото и на японската йена след решението на Фед могат да възобновят натиска върху американския долар, счита той.

В навечерието на дълго чаканото решение на Фед по-голямата част от анкетираните от Investor.bg читатели смятат, че банката няма да покачи основните лихвени проценти през септември. 55% от запитаните считат, че притесненията относно трудовите възнаграждения и инфлацията в САЩ и икономиката на Китай са големи и това би спряло щатските централни банкери от вдигане на лихвите в четвъртък.

Все пак 30% са на мнение, че Фед ще промени ставките в посока нагоре, което би дало силен положителен сигнал за състоянието на американската икономика.

15% от участвалите до момента 1 426 души пък не са сигурни какво ще реши Фед сега.

Всичко по темата - тук!

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
3
 
7
Misho ILIEV до: крас
преди 5 години
Няма страшно! Шистовци са около 1% от БНП на САЩ. Трилионите идват от големите играчи, като Exxon, Chevron, ConocoPhillips, които няма да фалират. Дори големите шистовци като EOG няма да фалират дори и Fed funds target да отидe на 3%.
2
 
2
 
6
крас до: Misho ILIEV
преди 5 години
Няма профилна снимка
ИМАШ ЛИ НА ИДЕЯ КАК ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА ФРАКИНГ ТЕХНОЛОГИИТЕ, КОИТО ЗАРАДИ НИСКИТЕ ЦЕНИ НА ПЕТРОЛА НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПЛАТЯТ НА ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ СИ?

Представа нямаш, колко спешно ШИСТОВАЦИТЕ се нуждаят от рефинансиране, кото ако не се състои ще заформи такова ФИНАНСОВО ЦУНАМИ което ще помете инвестиции за трильони долари!

Тогава случилото се през 2008 ще е като детска игра пред това което предстои!!
1
 
2
 
5
Misho ILIEV до: sssaaa
преди 5 години
Тези, които не могат да издържат на покачване с 25 базови пункта по-добре наистина да фалират и да отворат повече място за останалите. Това ще е положително за икономиката.
1
 
2
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
"...вдигането на лихвените проценти е напът"

НЕ ДНЕС, АМА НЯКОЙ ХУБАВ СЛЪНЧЕВ ДЕН И ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ.

НЯКОГА , НО НЕ И СЕГА.
4
 
0
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
rate hike later today - 0,50%

Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея