IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците изхвърлят над 40% от произведената храна

Основната причина е лошото етикетиране на хранителните стоки, смятат експертите от Харвардския унивеститет

08:22 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американците изхвърлят над 40% от произведената храна

Виновни са етикетите на храните. Да, колкото и налудничево да звучи, основният фактор, който води до неизползване на повече 40% от всички произведени хранителни стоки в САЩ, е проблемът с етикетите върху продуктите, показва ново проучване отвъд Океана.

Над 90% от американците може би преждевременно изхвърлят храна, защото поради липса на срок на годност смятат продуктите за опасни за консумация, съобщава MarketWatch. Съвместното проучване е изготвено от Юридическия факултет към Харвардския университет и организацията с нестопанска цел Natural Resources Defense Council (NRDC).

Според изследването фрази като "Продаван от...", "Годен до...." и "Най-добър до..." не са добре регулирани и често се тълкуват погрешно. "Време е добре познатата ни, но много неефективна система за етикетиране на храните да бъде напълно променена", се посочва в доклада.

"Настоящите правила са напълно объркващи", казва експертът по храните и земеделието в NRDC Дана Гъндърс. Храните с етикет "Продай до" всъщност са предназначени за магазините и нямат общо с реалния срок на годност на продукта. Названието, предназначено за потребителите, е "Най-добър до" и "Да се използва до", като и двата етикета често са използвани като ориентир и от самите производители.

Разхищението на храна е сред големите проблеми в САЩ. Цифрите са безкомпромисни – хранителни продукти с изтекъл срок на годност на стойност около 900 млн. долара се отстраняват от доставчиците всяка година, сочат данните от доклада на Харвардския университет и NRDC. Част от причините обаче не се коренят само в лошите етикети, но и у некомпетентните служители, които не винаги са обучени да правят разлика между различните видове срок на годност.

Според предварителните изчисления на Министерството на земеделието и агенцията по околна среда повече от 40% от цялото количество храна в САЩ остават неизядени. С други думи, американците изхвърлят в кофата стоки, еквивалентни на 165 млрд. долара всяка година. "Само 15% от цялото прахосано количество храна ще бъде достатъчно, за да се изхранват повече от 25 млн. американци всяка година", посочва още Гъндърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още