IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: НАТО ще запази политиката си на "Отворени врати"

Пентагонът обяви, че ще защитава всеки сантиметър територия на НАТО

00:42 | 26.02.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че НАТО ще запази политиката си на "Отворени врати" за европейски държави, които споделят ценностите на алианса и които някои ден може да поискат да се присъединят към него, предаде Ройтерс.

Байдън заяви това след края на виртуалната среща с лидерите на останалите страни членки на НАТО.

Същевременно САЩ, подобно на Великобритания, а също и на Европейския съюз, ще наложат санкции на руския президент Владимир Путин и на руския външен министър Сергей Лавров, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки, цитирана от световните агенции. Забрана за пътуване до САЩ ще бъде част от американските санкции срещу Путин и Лавров, добави Псаки и поясни, че повече подробности ще бъдат съобщени по-късно.

По този начин Путин и Лавров се присъединяват към списъка от лидери, директно санкционирани от САЩ. В този списък фигурират  и венецулският президент Николас Мадуро, севернокорейският лидер Ким Чен-ун и сирийският президент Башар Асад. Псаки допълни, че ако има саморазправа с украинския президент Зеленски, то това ще бъде акт на жестокост от страна на руснаците.

А говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че „санкциите срещу руския президент и руския външен министър са пример и демонстрация за абсолютното безсилие на вашата външна политика". С тези думи Захарова се обърна към ЕС и Великобритания, наложили вече санкции на двамата по-рано днес. Говорителката на външното министерство допълни, че отношенията на Москва и Запада са близки до онази черта, след която няма връщане назад, предаде ТАСС.

А междувременно говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви пред репортери в петък: „Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО", като заяви, че не е ясно дали Путин има намерения за атаки и извън Украйна.

Той заяви, че американските военни части, които вече са поставени в готовност, ще се мобилизират според нуждите на НАТО, след като в петък бяха активирани силите за бързо реагиране на алианса. „Министерството на отбраната е поставило около 10 000 до 12 000 военнослужещи в готовност за разгръщане“, каза Кирби.

Той също така заяви, че има "ясни индикации", че украинските сили са отчели някои успехи в съпротивата срещу руската инвазия, наред с неуспехите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Невероятна подкрепа от Чехите за Украйна щели да вкарват блогъри в затвора - машала ------- а пък американците в подкрепа на Украйна предложили да си приберат Зеленски ---------- Некой с още нещо съществено да е подпомогнал Украйна?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Импе готвиш ли се? Защото : "Выражение поддержки действиям России на Украине на демонстрациях или в соцсетях в создавшейся ситуации в Чехии может трактоваться как уголовное преступление, за которое грозит до трех лет заключения, сообщили местные СМИ со ссылкой на генерального прокурора республики Игора Стржижа."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
В Чехия за такива като теб ще има затвор : "В Чехии за поддержку России в ситуации с Украиной решили давать три года заключения".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 2 години
Нещо ти стана навик да лъжеш - това което обяви шпигел е обсъждане между министви на страните в нато , но не и официално становище към Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Благодаря ти, че си загрижен за мен. За най-голямо твое съжаление, все още не са ми предписали виагра. Специално за твоя милост бих направил и изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Аз лично предлагам да си пиеш редовно хапчетата - А относно Украйна след като я насъскваха срещу Русия сега да влезнат и да я защитят - Ама тя не била член на НАТО еми що не я приеха 8 години като толкова ги е грижа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Мене не ме питай за какво съм чувал. Питай кръволокът в кремъл каквото си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Престани да пишеш неверни неща. Има разговор при който се споменава за неразширението на НАТО на изток. И това основно от немска страна, не от американска. Няма договор, няма подписи. Все едно двамата да си говорим, кой от нас кое министерство иска да вземе. Преди време ти обясних как големите руски енергийни проекти, са големи руски празни приказки. Сега ще ти обясня, че руската империя е вече голямата руска празна империя. Дано сме живи и здрави, ще си говорим след време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Ти не си ли чувал за нормални отношения между държавите? За теб има само два варианта: да лъскаме ботуши на едни и да се зъбим като пцета на други? Путин ли е болният човек на Европа или безумци като урсулата, Меркел, борел и кой ли още не, дето напълниха Европа с мигри, сринаха я енергийно и икономически и я направиха хем зависима от Русия, хем враждебна на Русия, за кефа на САЩ? Не разбраха, че просто трябва да имат нормални отношения с Русия !!! Никога Европа не е била толкова немощна и жалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Бойчо, от Шпигел обявиха наскоро, че ИМА документ, за споразумение с Русия от 90-та година, с гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток !!! Тоест руснаците са прави, че са излъгани от баровците. Това защо го премълчавате, началниците ще ви се карат, нали? И къде и кога Русия е искала настоящи членки на НАТО да я напускат? Искаше само да няма чужди (американски) войски в тия страни. А да си чул, че дипломацията е изкуство на взаимни отстъпки? Всички си мислеха, че могат да мачкат Русия и все тя да им отстъпва, а те да настъпват, ама сега: олеле-мале !!! Защо САЩ и НАТО не защитят укро-нацистките си лакеи, нали са смели рицари? Защото Путин им скръцна със зъби и те напълниха памперсите. Ако имаше взаимни компромиси, нямаше да се стигне до тук. :( Зеленски се биеше в гърдите, че нямало да спазва Минските споразумения, те го подкокоросваха, сега го зарязаха, както биха зарязали и нас. Мислиш ли, че ако теоретически Русия бе нападнала нас, гордите натовци, САЩ шега да рискуват руските подводници да ги заличат от картата и щяха да ни защитят? Апропо, не ни ли накара точно НАТО да нарежем самолетите и ракетите си, за да сме беззащитни? Кой си обезоръжава съюзниците? Искат ни само за плацдарм за натиск върху Русия, това е истината. Не им пука грам за нас. Някакви си българи, украинци, балтийци... За тях сме само пушечно месо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още