Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Berkshire е изкупила обратно свои акции за 24,7 млрд. долара през 2020 г.

Математиката на обратното изкупуване се налага бавно, но може да стане мощна с течение на времето, изтъква 90-годишният Уорън Бъфет в писмо до инвеститорите

Berkshire е изкупила обратно свои акции за 24,7 млрд. долара през 2020 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестиционният конгломерат на предприемача Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. е изкупил обратно свои акции за рекордните 24,7 млрд. долара в рамките на миналата година, съобщава Bloomberg. Компанията посочва, че предстоят допълнително обратно изкупуване на акции, тъй като Berkshire търси други начини да инвестира.

Покупката на акции от компанията на стойност 9 млрд. долара през четвъртото тримесечие съответства на рекорда, поставен през предходния тримесечен период, заяви Бъфет писмено обръщение към инвеститорите.

Според 90-годишния предприемач „това действие увеличава собствеността ви във всички бизнеси на Berkshire с 5,2%, без да има нужда да посягате към портфейла си“. 

Още по темата

Писмото на един от най-известните инвеститори в света разглежда и въздействието на обратното изкупуване, един от най-големите движения на Berkshire за разгръщане на капитал през миналата година, тъй като конгломератът „не извърши значителни придобивания“.

Бъфет също сподели вижданията си за стратегията на конгломератите, като похвали застрахователните операции на Berkshire и активите в железопътния транспорт.

В писмото си той избягва някои от най-противоречивите актуални въпроси, включително политиката, пандемията и расовото равенство. Но Бъфет застава зад оптимизма си за Америка, посочвайки, че напредъкът в постигането на „по-съвършен съюз“ е неравномерен, но все пак върви напред.

"Непоколебимото ни заключение: Никога не залагайте срещу Америка", изтъква той.

Технологичният гигант Apple Inc. е един от трите най-ценни актива на Berkshire на стойност 120 млрд. долара, коментира Бъфет. Производителят на iPhone заяви, че възнамерява да изкупи и собствените си акции.

„Математиката на обратното изкупуване се налага бавно, но може да стане мощна с течение на времето“, изтъква Бъфет. „Процесът предлага лесен начин за инвеститорите да притежават непрекъснато нарастваща част от изключителен бизнес“, добавя той.

Инвестиционната активност на Berkshire през последните три месеца на 2020 г. беше навсякъде, отразявайки хаотичния и несигурен момент, в който се намира светът. Инвестиционната компания на Бъфет е излязла от още банкови акции, включително от JPMorgan Chasе, увеличила е дела си в някои фармацевтични гиганти, но се е отказала от Pfizer, съкратила е позицията си в Apple и е купила нови дялове във Verizon Communications и Chevron. Това е обрат спрямо по-оптимистичните настроения, които Berkshire демонстрира през третото тримесечие, когато бе отново нетен купувач на акции и на пръв поглед имаше бичи нагласи спрямо всичко - от производителите на лекарства и японските търговски къщи, до 5G безжичните технологии и перспективите за около листването на Snowflake.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ се нуждаят от по-висока, по-дълготрайна инфлация