Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бернанке: Икономическото забавяне на Китай няма да има вредни последствия

Според експерта евентуалното увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв в САЩ ще бъде повод за радост

Бернанке: Икономическото забавяне на Китай няма да има вредни последствия

Снимка: Ройтерс

Бившият ръководител на Федералния резерв (Фед) на САЩ Бен Бернанке заяви, че икономическото забавяне на Китай не би трябвало да тревожи пазарите, тъй като няма риск от вредни последствия. Той подчерта, че евентуално повишаване на лихвените проценти в САЩ трябва да се възприема като позитивен знак за най-голямата икономика в света, съобщава Ройтерс.

Бернанке, който в сряда участва в отворено интервю във форум на частния сектор в Сеул, каза, че очакваното увеличение на лихвените проценти в САЩ ще бъде „антикулминационно“, когато то наистина се случи, а негативният ефект върху Южна Корея ще бъде минимален.

„Може да има известни колебания. Страни като Корея са в добри позиции, защото имат много добри политики, добри институции. Корея не е слаба или недоразвита и добре знае как да управлява капиталовите потоци“.

Увеличението на лихвите от Фед, очаквано от пазарите преди края на тази година, ще бъде повод за радост, заяви Бернанке, който сега работи за Brookings Institution и съветва облигационния гигант Pimco и хедж фонда Citadel.

Не знам кога (ще се случи увеличението), но когато започне, това ще бъде добра новина, а не лоша, защото ще означава, че американската икономика е достатъчно силна“.

Бернанке заяви, че икономическото забавяне на Китай е необходимо, защото страната има нужда да промени модела си на растеж към по-устойчив в дългосрочен план.

Още по темата

Китай отбелязваше ръст от 10% на година, като правеше това чрез тежки капиталови инвестиции, заводи за стомана и т.н. Това е твърде много ориентирано към износ“, каза той.

Страната става все по-богата и обиграна и този модел на растеж вече не е успешен“, каза той и добави, че е „оптимист“ за липсата на вредни последствия за китайската икономика.

Годишният икономически ръст на втората най-голяма икономика в света достигна 7% през първото тримесечие, което е най-ниската му стойност за последните 6 години, и предизвика налагането на редица мерки за стимулиране от Пекин.

Бернанке сподели, че Япония постига напредък в „трипосочната“ си политика за подкрепа на растежа, добавяйки, че агресивната парична политика на страната е „необходима“.

Окуражен съм от това, което виждам в Япония. Но тя има слаб растеж на населението и фундаментални проблеми, които са трудни за преодоляване. Няма да може да достигне темпото на растеж от 70-те години, но ще се справи по-добре от това, което наблюдаваме през последните 20 години“, казва той.

Коментирайки подкрепената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), Бернанке заяви, че тя ще създаде възможности за по-полезни проекти в целия свят.

На първо място трябва да сме сигурни, че международните институции си вършат добре работата. Имаме налице Световната банка, а сега и АБИИ“, казва той. „Колкото повече, толкова по-добре“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
Атанасио до: nobel
преди 5 години
прекрасни коментари 3 и 4

Хората не могат или не искат да разберат ,че става въпрос за ционизъм и му изпуснаха края ,и съм обяснил - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099

Има толкова филми в които е обяснено как са краде - http://www.dokumentalni.com/?p=985

,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://www.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be

Хубава статия за “Вътрешна афера“ – http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/

23 трилиона откраднати тоест за спасяване на банките със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://www.dokumentalni.com/?p=898
0
 
1
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
За мен е доста странно в една икономика, която счита себе си за пазарна да се използват толкова непазарни методи, като печатане на пари и изкуствени ниски лихви. Курсът на валутата и лихвеният процент би трябвало да се определят от пазара, а не от шефа на Федералния резерв. Защото нещата се объркват. Всяка намеса води до непредвидими последствия в бъдеще.
3
 
1
 
2
преди 5 години
продължение на коментар №1

Трябва ясно да се каже за какво става въпрос и как се грабиха хората досега

Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' описани във филма - http://www.dokumentalni.com/?p=985

,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://www.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be

Хубава статия за “Вътрешна афера“ – http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/

23 трилиона откраднати тоест за спасяване на банките със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://www.dokumentalni.com/?p=898

Обяснил съм - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
2
 
1
 
1
преди 5 години
За едни радост за мнозинството проблем защото това е инфлация от която ще се намали крайното търсене и се радвам ,че сами се хванаха в собствените си мрежи и сами ще се изобличат ,че системата не работи

Г-н Хитов(доктор по икономика и преподавател в УНСС) го обяснява хубаво 2009год. - http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/

с графиките и по-подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684

Има и други икономисти които са наясно - през 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници.

Проф.Джефри Сакс също - http://darikfinance.bg/novini/111777#comments

Още от САЩ
Доналд Тръмп подписа четири указа в помощ на американската икономика