Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бездетните жени печелят повече от майките в САЩ

Дамите, които са раждали, имат средно с 15% по-ниски годишни доходи

Бездетните жени печелят повече от майките в САЩ

Снимка: Ройтерс

Средностатистическата бездетна американка в 30-те си години изкарва с 15% повече в сравнение с жена с деца, показва анализ на сайта за кариерно развитие Zippia. Според данните средната годишна заплата на дамите между 30 и 40 години без наследници е 40 004 долара за разлика от 34 723 долара при раждалите, което прави разлика от над 5000 долара, съобщава изданието MarketWatch.

В същото време все повече жени чакат по-дълго, преди да имат деца – 2016 г. е била първата година в историята, когато повече жени в началото на 30-те си години са имали бебета, отколкото по-млади.

Неравенството в заплатите е особено отчетливо в някои професии. Най-голяма е разликата при икономистите – бездетните жени печелят средна годишна заплата от 120 000 долара, а майките 86 000 долара. Изключение правят лекарите и хирурзите, където жените с деца изкарват средно 162 000 долара, а тези без 120 000 долара. 

Още по темата

Широката разлика при раждалите жени се дължи до голяма степен на несъвместимото с някои професии американско законодателство за взимане на майчинство, посочва Кристин Роуи-Финкбайнър, директор на неправителствената група в подкрепа на работещите майки Moms Rising.

САЩ са една от малкото държави, където няма платено майчинство. В 96% от 186 страни в света се предлагат подобни облекчения за млади родители.

Това обаче не означава, че жените раждат по-малко. През 2016 г. 86% от дамите на възраст между 40 и 44 години са били майки, което е увеличение от 6% в сравнение с десет години по-рано, показват данни на изследователския център Pew. Размерите на семействата също са се увеличили. През 2016 г. майките са имали средно по 2,24 деца в сравнение 2,31 през 2008 г.

В същото време от MarketWatch посочват, че средните разходи за отглеждане на дете в САЩ са над 200 000 долара, което кара много родители да изчакват, преди да помислят за наследници.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
khao до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
докато има говеда като теб, ще са нужни и кравари :)
4
 
1
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мани ги тия пропаднали, фалирали кравари...
1
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
като цяло безсмислена стаия с подвеждащо заглавие ...
3
 
11
 
1
преди 1 година
Ми той западният свят затуй ше я докара дотам , че в Германия ше въведат шариата , а в Америка белите ше са малцинство ! Не че у нас е по розово де ...от "Мила родино " отиваме към "Шае шукарие " ...

Още от САЩ
Dow отбеляза най-лошия си ден през юни