Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бил Грос: Инвеститорите трябва да овладеят апетита си за риск

Според инвеститора ръстът в САЩ е блокиран от „секуларни сили“, чието влияние не може да бъде преобърнато нито от парични, нито от фискални политики

Бил Грос: Инвеститорите трябва да овладеят апетита си за риск

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорът в облигации Бил Грос предупреди във вторник, че инвеститорите трябва да овладеят апетита си за риск, тъй като ръстът в САЩ е блокиран от „секуларни сили“, чието влияние не може да бъде преобърнато нито от парични, нито от фискални политики.

В своята прогноза от юни Грос посочва, че „стратегиите, които включват понижен апетит за риск в крайна сметка ще се представят по-добре от изкуствените сигурни победители, превърнали се в такива заради печатането на пари от страна на централните банки“.

„Важна е реалната икономика, а глобалният реален икономически растеж е и трябва да бъде под номиналната стойност“, казва Грос, цитиран от Ройтерс. Бил Грос управлява 2,1 млрд. долара чрез фонда Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund. 

Още по темата

Грос неколкократно е заявявал, че инвеститорите не бива да се изкушават да купуват поскъпващи акции и корпоративни облигации предвид вероятността Доналд Тръмп да не успее да приложи политиките с цел насърчаване на растежа до 3-4%.

Миналия месец министърът на търговията Уилбър Рос каза пред Ройтерс, че американската икономика няма да успее да изпълни целта на Тръмп от 3% ръст тази година. По думите му това ще се случи, когато има напълно приложени регулаторни, данъчни, търговски и енергийни политики.

Според Грос т.нар. зомби корпорации, които са имали нужда от спасяване, за да оцелеят, се поддържат живи, вместо да се унищожат. Стандартните бизнес модели, които формират основите на капитализма – застрахователните компании, пенсионните фондове и банките – са заплашени от ниските доходности, които пък от своя страна доведоха до високи цени на активите.

„Капитализмът, основан на повредени финанси, подкрепен от все по-разрушителната парична политика, започва да подкопава, а не да насърчава реалната икономика“, смята Грос.

По думите му вместо да правят пари, като инвестират в реалната икономика, вложителите и инвеститорите все повече се опитват да правят пари във финансовата икономика.

„Не бъдете хипнотизирани от синьото небе, създадено от количествените облекчения на централните банки и постоянно ниските лихви. Всички пазари са изложени на все по-голям рист“, допълва Бил Грос.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street започва сесията с оптимизъм въпреки слабите данни за безработицата*