Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

BioNTech: Отказът от патент няма да повиши производството на ваксини

Компанията вече е в състояние да увеличи доставките, като сключи партньорства с други фармацевтични компании като Merck, Novartis и Sanofi

BioNTech: Отказът от патент няма да повиши производството на ваксини

Снимка: Bloomberg

Немската компания BioNTech заяви, че патентната защита на ваксините за Covid-19 не възпрепятства производството или снабдяването с ваксината, разработена с Pfizer, съобщава БГНЕС.

"Патентите не са ограничителният фактор за производството или доставката на нашата ваксина. Те не биха увеличили глобалното производство и предлагане на ваксини в краткосрочен и средносрочен план", се казва в изявление пред АФП в опит за отхвърляне на поканата от САЩ за отказ от патентна защита на ваксините за Covid.

По-скоро проблемите варират от създаването на производствени обекти през набавянето на суровини до наличието на квалифициран персонал, което задържа процеса.

"Ако някое от тези изисквания не е изпълнено, качеството, безопасността и ефикасността на ваксината не могат да бъдат гарантирани нито от производителя, нито от иноватора. Това може да изложи здравето на ваксинираните на риск", предупредиха от компанията. 

Още по темата

Подчертавайки най-малките подробности, които биха могли да застрашат производството, базираната в Майнц компания заяви, че ако някои от "ограничените и важни суровини" не се използват по най-ефективния начин, това може да доведе до по-малко дози ваксини, които да се произвеждат.

BioNTech заяви, че вече е в състояние да увеличи доставките, като сключи лицензионни и производствени партньорства с други фармацевтични компании като Merck, Novartis и Sanofi. Тя изтъкна, че по-нататъшното разширяване на такова сътрудничество би „спомогнало за прекратяване на тази пандемия, като осигури доставки по целия свят с безопасни и ефективни ваксини“.

Ваксината на BioNTech/Pfizer стана първият инструмент срещу Covid-19, одобрен за употреба на Запад в края на миналата година. Сега тя се доставя на повече от 90 страни по света и се очаква да увеличи производството ѝ до 3 милиарда дози до края на годината от 2,5 милиарда дози, очаквани по-рано. Темпът ще се ускори допълнително до повече от 3 милиарда дози през 2022 г.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Байдън: Путин е прав за лошите отношения между САЩ и Русия