Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Boeing е изправен пред ново разследване, този път за качествения контрол

Отново причина е печално известният модел 737 MAX

Boeing е изправен пред ново разследване, този път за качествения контрол

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският самолетопроизводител Boeing е обект на нови разследвания за качествения контрол, който е упражнявал върху производството на печално известния модел 737 MAX, съобщават запознати източници пред в. Wall Street Journal. Това означава, че компанията може да се окаже изложена на далеч по-голям съдебен риск, отколкото преди това се предполагаше.

Действията се основават на предходно съдебно разследване за системата за контрол на полетите, която се оказа в основата на инцидентите с модела по-рано миналата година, съобщават запознатите.  В рамките на новите проучвания прокурори от правосъдното министерство на САЩ и представители на федералния регулатор на въздухоплаването разглеждат потенциално значителни проблеми със сигурността, произтекли от грешки при производството на 737 MAX, допълват те.

Още по темата

Съдебното разследване бе фокусирано основно върху показанията на служители на Boeing пред Федералната администрация по авиация за рисковете от грешки на една от предпазните системи на Boeing, довела до катастрофите. Заради нея бяха приземени всички самолети 737 MAX .

Но според източниците на WSJ разследванията на прокурорите от съдебното министерство и екипът на регулатора също така разглеждат и проблеми във фабриките на компанията, което е предупредителен знак за спазването на изискванията за производство на базирания в Чикаго производител.

Експерти на Boeing са открили погрешно оставени останки от работници в горивни резервоари и на други места в интериора на почти половината от инспектираните самолети MAX от миналия ноември досега, заяви говорител на компанията. Според друг източник на медията повечето от все още недоставените самолети от модела са били инспектирани.

Досега нито интереса на министерството около производството на MAX, нито обхвата на откритите части в недоставените самолети са били съобщавани.

Според експерти от индустрията и правителството подобни останки, включително инструменти, парцали и др., представляват потенциален риск за сигурността, ако бъдат забравени в резервоар или разпилени в други помещения в самолета.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Nasdaq отсрами Wall Street днес - с пореден рекорд