Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Богатите американци повличат надолу икономиката на САЩ

Причината е, че по-заможните домакинства все повече ограничават разходите си

Богатите американци повличат надолу икономиката на САЩ

Снимка: Ройтерс

Разпродажбите на фондовите борси се превръща в значителна тежест за американската икономика през тази година, като богатите домакинства вече усещат нейното въздействие, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване на инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc. 

Още по темата

По-ниските цени на акциите може да отнемат половин процентен пункт от ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ през 2019 г., a по-строгите финансови условия като цяло ще ограничават експанзията с 1 процентен пункт, смята Дан Стрювън, икономист в Goldman Sachs.

През октомври той заяви, че положителните ефекти върху благосъстоянието от поскъпването на акциите през 2017 г. и началото на 2018 г. вероятно са се „изпарили“.

„Ударът върху нивото на благосъстояние от спада с 1 процентен пункт в цените на акциите сега е почти тройно по-голям в сравнение с края на 80-те години за 10-е процента най-богати домакинства“, споделя Стрювън, цитирайки ръстът в притежанието на акции като дял от разполагаемите доходи на домакинствата.

Той се противопоставя на идеята, че ефектът върху благосъстоянието от фондовия пазар може да бъде ограничен поради по-високата концентрация на придобити акции от предишни десетилетия и засилващата се тенденция сред по-богатите домакинства да харчат по-малко.

За да докаже, че тази теза не е вярна, Стрювън посочва увеличаването на капиталовите участия, както и високата чувствителност на разходите за луксозни стоки към капиталовите пазари.

Това противоречи на доклад на Националното бюро за икономически изследвания, публикуван през 2013 г., в който се казва, че съществува слаба връзка между благосъстоянието и активността на фондовата борса, докато жилищният пазар оказва много по-сериозен ефект.

Делът на личните потребителски разходи, заделяни за бижута, е „тясно свързан с движенията на фондовата борса“, пише Стрювън в своя доклад от 15 януари.

„Фокусирайки се върху извадка от 1995 г., ние открихме големи ефекти от фондовия пазар върху разходите за луксозни стоки“, споделя икономистът.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Корпоративните отчети отново тласнаха щатските индекси нагоре