IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовото изТРЪМПване премина за часове

Dow Jones се изкачи до рекордна стойност в началото на сесията

17:42 | 10.11.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите финансови пазари поеха нагоре в днешната сесия, след като анализатори и инвеститори се успокоиха след умерената първа реч на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

Индексът на сините чипове Dow Jones се изкачи до исторически максимум малко след откриването на сесията на Wall Street, предава MarketWatch. 

„По-малко регулации, по-голям ръст на икономиката. Това е светът на невероятната лудост“, коментира борсовият експерт Маркъс Кох.

„Инерцията от другата страна на макровселената, която се появи в малките часове на сутринта след шокиращата победа на Доналд Тръмп, сега се ускорява. Търговците насърчават цените на акциите в очакване на масивни фискални стимули", казва Джереми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities.

Dow прибави над 143 пункта до 18 733,23 пункта, като IBM допринесе най-много за скока.   

Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се колебае между ръст и спад, като малко след началото на сесията е с 0,08% надолу до 5 246,42 пункта. 

По-широкообхватният индекс S&P 500 се покачва с 0,18% до 2167,76 пункта. 

Цената на петрола в Ню Йорк се понижи в началото на сесията, след като свръхпредлагането отново се върна в центъра на безпокойството на инвеститорите, измествайки на втори план резултатите от изборите в САЩ.

Американският лек суров петрол с доставка през декември поевтиня с 43 цента до 44,84 долара за барел на Нюйоркската стокова борса. Сортът Брент изгуби 1,06% от стойността си до 45,68 долара за барел.

Междувременно доларовият индекс достигна нов годишен пик, като се повиши с 0,25% до 99,06 пункта - най-високата му стойност за 2016 г., надминавайки досегашния връх от края на октомври. Причина за скока са данните за пазара на труда в САЩ, които показаха, че молбите за помощи за безработни през миналата седмица са били 254 хил., с 13 хил. по-малко от прогнозите. Параметърът е един от важните барометри за пазара на труда в страната заедно с броя на новоразкритите работни места извън селското стопанство.

„Пътят за традиционното коледно рали е открит“, коментира и анализаторът Джошуа Махъни от IG. По думите му сега вниманието на инвеститорите ще се фокусира отново върху Федералния резерв, от който се очаква да повиши лихвените проценти през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
хахах викаш Борсовото изТръмпване мина леко, сега иде ред на Бойчовото оТръмпване :) "Кръвожадния звяр излезе от бърлогата" "Злият Наполеон премина Елба""Наполеон Бонапарт е пред Париж", "Негово величество императора на Франция Наполеон Бонапарт се завърна в столицата" - 4 заглавия от един френски Бойчо в рамките на 15 дни в един и същи вестник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Язък за барута , Бойчо ...дето плашихте със свършисвят и за Брексит и за Тръмп...но като цяло , най добрата реклама е антирекламата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още