IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия избра Saab пред Boeing заради шпионския скандал

Решението ще коства на американската компания 4,5 млрд. долара

19:12 | 19.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия избра Saab пред Boeing заради шпионския скандал

Шпионската дейност на американската Агенция за национална сигурност NSA очевидно костваше на Boeing договор за милиарди долари за бразилските военновъздушни сили. Бразилският министър на отбраната Селсо Аморим обяви, че до 2020 г. страната му ще похарчи 4,5 млрд. долара за 36 изтребителя от шведския концерн Saab AB, а не от Boeing, каквито бяха очакванията. 

Дълго време американската компания се считаше за водещ участник в търга и вероятен победител. Аморим заяви, че от решаващо значение за възлагането на поръчката между другото са и разходите за придобиване и поддръжка. Но бразилски правителствен източник казва още: „Проблемът с NSA изигра лоша шега на американците". Бразилия е стигнала до извода, че не може да има доверие на американска компания. Според разкритията на бившия служител на агенцията Едуард Сноудън тайните служби за подслушвали телефонни разговори и имейли на президента Дилма Русеф.

Американски източник, запознат с преговорите, отбелязва, че каквато и информация да е събрана от тайните агенции, тя едва ли може да компенсира загубените търговски възможности. По-рано тази година Cisco Systems се оплака, че заради шпионския скандал отчита спад на поръчките на компанията в Китай. 

Това бе най-голямата външна поръчка за шведската компания и ще даде силен тласък на програмата Gripen. Освен Boeing в конкурса участва и френската Dassault Aviation. След повече от десетилетие на спиращи и прекратявани преговори решението дойде като изненада за всички участници. Дори ръководителят на военновъздушните сили е заявил, че е разбрал само ден преди официалното съобщение при среща с президента Дилма Русеф, отбелязва Ройтерс.

Boeing нарече решението „разочароващо“. Въпреки това компанията щяла да продължи да си сътрудничи с Бразилия в сектора на отбраната. Американската компания бе предложила F/A-18 Super Hornet срещу Gripen NG на Saab. Френският Dassault също изрази разочарование и изтъкна, че техният продукт е по-скъп заради по-големите си възможности спрямо лекия еднодвигателен Gripen. Бразилските ВВС са въоръжени с остарели версии на френския изтребител Mirage.

Представители на бразилските власти са заявили пред Ройтерс, че договорът е спечелен от Saab, защото шведите са предложили най-достъпната оферта, както и най-добрите условия за технологичен трансфер. „При избора си взехме предвид представянето на самолетите, ефективния трансфер на технологии и цената – не само на придобиване, но и на експлоатация", казва още Аморим. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Не гледайте Бразилия, тя може и МИГ да си позволи. Просто нямат намерение да воюват с никого. Тези самолети са им само за парадите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още