IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar отново разочарова инвеститорите с намаляващи продажби в Азия

Книжата на компанията поевтиняват с 2,4% към 21 ч. българско време

23:11 | 24.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания производител на машини Caterpillar изненада неприятно инвеститорите за второ поредно тримесечие в сряда със спад от 4% на продажбите на строителна техника в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщава Ройтерс.

Данните са сигнал за още по-сериозно отслабване на пазара в Китай, който е от ключово значение за растежа на компанията.

Цената на акциите на Caterpillar, чиито резултати често оказват влияние върху нагласите на световните фондови пазари, се понижава с 2,4% към 21 ч. българско време.

Най-голямата компания за тежко оборудване в света пострада през четвъртото тримесечие от неочакваното рязко забавяне в Китай, който съставлява до 10% от продажбите й. Caterpillar предупреди след това, че очаква ръстът на строителството във втората по големина икономика в света да се охлади след две години на значителен растеж.

„Строителният бизнес на CAT е с най-голяма експозиция към Китай и този бизнес е просто леко разочароващ от гледна точка на приходи и маржове“, казва анализаторът от Jefferies Стивън Волкман.

Оперативният марж на компанията е непроменен на 16,4%, което показва, че тя все пак се справя с по-високите разходи за товари и промишлено производство.

Компанията обяви, че приходите й от строителството през първото тримесечие са достигнали 5,87 млрд. долара, което е под очакванията на анализаторите за 5,95 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv IBES.

Но общите приходи са нараснали с около 5% до 13,5 млрд. долара и надминават очакванията благодарение на по-голямото търсене в Северна Америка на техника, използвана за пътностроителни дейности.

Продажбите в Северна Америка, която е най-големият пазар на компанията, са нараснали със 7%.

Caterpillar повиши и прогнозите си за печалбата през цялата година благодарение на спестените данъци през първото тримесечие заради данъчната реформа на президента Доналд Тръмп.

Компанията съобщи, че очаква печалбата й за 2019 г. да възлезе на между 12,06 и 13,06 долара на акция спрямо предвижданите преди това между 11,75 и 12,75 долара на акция.

За първото тримесечие Caterpillar обяви печалба от 2,94 долара на акция спрямо 2,82 долара миналата година. Средните прогнози на анализаторите бяха за печалба от 2,85 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още