IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar понижи годишната си прогноза заради по-слабите продажби

Продажбите на най-големия производител на добивно и строително оборудване се понижават с 16%, а печалбата спада с 44%

17:14 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Caterpillar понижи годишната си прогноза заради по-слабите продажби

Американската компания Caterpillar Inc обяви спад от 43,5% на печалбата си през второто тримесечие на годишна база и понижи годишната си прогноза, обосновавайки се със своите дилъри, които продължават да свиват запасите си, както и със слабото търсене от добивния сектор, съобщи Ройтерс.

Най-големият производител на добивно и строително оборудване в света отчете понижаване на печалбата до 960 млн. долара, или 1,45 долара на акция, от 1,70 млрд. долара, или 2,54 долара на акция през периода април-юни 2012 г. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от 1,70 долара на акция.

Компанията, която произвежда още локомотиви, газови турбини, дизелови двигатели и генератори, посочи, че продажбите са намалели с близо 16% до 14,62 млрд. долара.

От Caterpillar вече очакват да отчетат годишна печалба от 6,50 долара на акция вместо предвижданите досега 7 долара, а продажбите да останат между 56 и 58 млрд. долара при очаквания до момента за 57 до 61 млрд. долара.

От компанията отбелязаха, че разочароващите резултати и понижените прогнози отразяват спада на запасите от машини при дилърите с 1 млрд. евро през второто тримесечие, както и спада в собствените ѝ запаси, достигнал 1,2 млрд. долара. Взети заедно, тези действия се отразяват неблагоприятно в значителна степен върху печалбата.

Председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор Дъг Оубърхелман предупреждава в съобщение на компанията, че свиването на запасите вероятно ще продължи и през втората половина на годината, добавяйки, че тя ще „предприеме допълнителни мерки за съкращаване на разходи“.

Анализатори и инвеститори се притесняваха, че съсредоточаването на Caterpillar през последните години върху увеличаване на проникването в световния добивен бизнес може да се окаже краткосрочен проблем за резултатите ѝ, ако забавянето в Китай ограничи постепенно нарастващото търсене на суровини.

Много от клиентите в добивния сектор вече отлагат или отказват поръчки за минно оборудване, а базираната в Пиория компания бе принудена да уволни стотици свои служители от заводите за добивно оборудване в Дикейтър,  американския щат Илинойс, и в Милуоки.

Същевременно повишаващите се лихви увеличиха притесненията, че зараждащото се възстановяване в строителния сектор – друга ключова област за Caterpillar – може да бъде възпрепятствано.

От компанията обаче подчертаха, че бизнесът в Китай отчита подобрение през второто тримесечие и че търсенето на земекопни машини от местните строители там се е повишило въпреки свиването в сектора на строителното оборудване.

Към 16,40 часа акциите на компанията губят 1,6% от стойността си до 84,12 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още