Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Централните банки - марионетките на пазарите

Според ново проучване решенията на централните банки до голяма степен се диктуват от капризите на пазарите

Централните банки - марионетките на пазарите

Снимка: архив Ройтерс

Предполага се, че целта на централните банки е инфлация и в някои случаи – икономически растеж или пълна заетост. Като „кредитор на последна инстанция“ те имат и отговорността да пазят финансовата система, коментира Economist. Но дали в таргета им не са и цените на активите?

Съмненията по този въпрос се появиха в края на 80-те години, когато Федералният резерв започна да понижава лихвените проценти щом капиталовите пазари се разклатиха. Този подход стана известен като „пут опцията на Грийнспан“ .Алън Гринспан е председател на Фед от 1987 до 2006 г., а пут опцията е форма на застраховка срещу понижаващите се цени. Прикритата гаранция на централната банка стана малко по-явна в епохата на количествените облекчения – печатането на нови пари за закупуване на активи. Централните банкери се надяват, че количествените облекчения имат „ефект на ребалансиране на портфейла“, тъй като инвеститорите са принудени да се пренасочат от държавни облигации с ниска доходност към корпоративен дълг и акции.

Още по темата

Връзката между пазарните движения и централните банки обаче може би има дори по-дълга история. Това е впечатлението от ново проучване на Елрой Димсън, Пол Марш и Майк Стонтън от London Business School за последния Годишник на възвращаемостта по глобалните инвестиции (Global Investment Returns Yearbook), публикуван от Credit Suisse. Те разглеждат историческата връзка между движенията на лихвените проценти и на финансовите пазари, фокусирайки се върху САЩ и Великобритания.

Не е изненадващо, че според откритията им пазарите се представят много по-добре, когато лихвените проценти се понижават, отколкото когато се повишават. От 1913 г. насам (годината на основаване на Фед) американските акции постигнат възвращаемост от 9,3% годишно в реално изражение по време на циклите на облекчаване – периодите между първото намаляване и първото увеличаване на лихвите. Реалната възвращаемост по време на циклите на затягане обаче е само 2,3% годишно. Държавните облигации са постигнали възвращаемост от 3,6% по време на циклите на облекчаване и 0,3% при тези на затягане.

Това правило важи сред повечето от 21 страни, проучени от триото, връщайки се чак до 1900 г. Средно акциите отбелязват ръст с 8,4 процентни пункта по-голям в реално изражение през годината след намаляване на лихвените проценти отколкото в тази след повишаването. Алтернативните активи, като имоти, произведения на изкуството и злато, също се справят по-добре, когато лихвените проценти се понижават.

Така реагират пазарите на централните банки. Може би по-интересно обаче е как централните банки реагират на пазарите. Графиката показва промените във волатилността на пазарите на акции и облигации преди и по време на повишаване или намаляване на лихвените проценти. Въпреки че фондовите пазари (и британският пазар на облигации) са много по-волатилни при увеличаване на лихвените проценти, признаците за ръст на волатилността преди повишаването им са малко.

За разлика от тях както британските, така и американските фондови пазари са почти толкова волатилни преди понижаване на процентите, колкото и след това. Учените предполагат, че централните банки следват сурово основно правило. Те отлагат повишаването на лихвените проценти, когато волатилността е висока, страхувайки се да не доведат до нови сътресения, но реагират на висока волатилност с намаляване на процентите.

Така инвеститорите може би са осъзнали, че ако покажат своето раздразнение, то централните банки в един момент ще ги спасят. В дългосрочен план това може да насърчи типа рисково поведение, което бе доста разпространено преди кризата от 2007-2008 г.

Силата на раздразненията може би все още важи. През септември Фед отложи вдигането на лихвения процент отчасти заради пазарите, които сякаш показваха забавяне на глобалната икономика. Последното сътресение – индексът Vix на волатилността на фондовите пазари се повиши от 15 до 26,5 пункта през последните три месеца, може би предизвика пореден пристъп на повишено внимание. Преди старта на годината пазарите очакваха няколко увеличения на лихвените проценти през 2016 г. Сега обаче има много по-голям консенсус в подкрепа на запазване на лихвените проценти. Коментарите пред Конгреса на председателя на Фед Джанет Йелън от тази седмица за по-трудните финансови условия ще засилят това мнение.

Дали централните банки трябва да са толкова чувствителни към капризите на финансовите пазари е друг въпрос. Има ефекти на богатството, които отекват в по-широката икономика, когато цените на активите се понижат, въпреки че жилищният сектор (където цените все още се повишават и от двете страни на Атлантика) има по-голямо влияние върху акциите.

Пазарните сътресения може да са показател за проблеми в глобалната икономика. Цифрите, представени тази седмица, показаха остри спадове на промишленото производство във Великобритания, Франция, Германия и Италия през декември. И все пак централните банки трябва да могат сами да изготвят икономическите си перспективи.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
1
 
1
 
27
преди 4 години
Няма профилна снимка
Голямооооо проучване , нема що! Откриха топлата вода на Адам Смит, после българите били непроизводителни и неефективни :(
6
 
1
 
26
преди 4 години
Трябва да повторя ,обясня ,че аз не съдя никой и искам да помогна - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099

и да предупредя особено ''силните на деня'' защото

защото

Цар Соломон вторият син на цар Давид го е казал в книга Премъдрост глава 6 стих 5 - ''...и съдът над управниците е строг, защото малкият заслужава милост, а силните ще бъдат силно мъчени'' - http://www.pravoslavieto.com/bible/sz/wis.htm#6

Под ''силни'' се разбира държавни и недържавни служители(банкери и т.н. олигархия) включително и ''4-власт'' защото заради тяхните действия или бездействия стават войни умират милиони и във бъдеще може милиарди ,и нормалната логика е да отговарят повече пред Бог.
4
 
2
 
25
Атанасио до: studioaa
преди 4 години
Не съм чел трудовете на Маркс и Енгелс и нямам намерение а изводите които си правя идват от другаде и съм обяснил - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685

''Чарлз Фъргюсън е удостоен с „Оскар” за документалния си филм „Вътрешна афера” (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност...'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТРИЧАТ ОЧЕВАДНИ НЕЩА и банкстерите са основните виновници за проблемите на света
4
 
2
 
24
преди 4 години
Трябва да знаеш ,че Господ е казал ''който се гневи на брата си без причина ,виновен ще бъде пред съда ,а който рече на брата си рака(празноглав смахнат) виновен ще бъде виновен пред синедриона ,а който пък каже ''бунтовни безумнико'' ,виновен ще бъде за геената огнена''/Матея 5:22/
2
 
6
 
23
studioaa до: Атанасио
преди 4 години
Престани да лъжеш, че не си комунист. Идеите/аргументите, които ползваш идват в по-голямата си част от трудовете на Маркс и Енгелс. Например в горния си пост се опитваш да демонизираш финансовата сфера и хвърлиш всичката вина за проблемите в икономиката върху нея естествено игнорирайки очевидни груби грешки причинени от правителствата. Тази идея, която ползваш е настройване на кредитополучателите срещу "алчните" кредитори, а това е идеята на Маркс за класова борба. Една от обществото бива упорито убеждавана от комунистите като теб, че всичките и проблеми идват от друга група на това общество, която ги е "поробила". Подобно плитко мислене като твоето може и да минава на Позитано 20, но не и пред мен...

Още от САЩ
Wall Street изпрати първия месец на спадове от март насам