IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена вълна заля американските борси заради омикрон варианта

Седмицата беше особено волатилна за пазарите, докато инвеститорите следиха прогнозите за развитие на пандемията

23:29 | 03.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси записаха спадове в петък след разочароващите данни за заетостта за ноември, след като пазарите изпратиха една волатилна седмица, белязана от притесненията заради омикрон варианта на коронавируса, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 59,71 пункта до 35 580,08 пункта, повлечен надолу от 1,9% спад за Boeing. По-рано по време на сесията Dow беше с 300 пункта надолу.

S&P 500 се раздели с 0,8% до 4538,43 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се потопи с 1,9% до 15 095,47 пункта. Основните индекси записаха седмица на червено.

Акциите, свързани по-тясно с развитието на коронавируса, насочиха пазара към колебания тази седмица, а това продължи и в петък. Компаниите, които печелят от икономическата експанзия, като хотели и авиокомпании, се оказаха главните губещи. Цената на акциите на Las Vegas Sands спадна с 3,7%, а тази на Delta Air Lines – с 1,8%. Стойността на книжата на Norwegian Cruise Line се понижи с 4,5%, а тази на Carnival Corp. – с 3,9 на сто.

Технологичните акции също натежаха на основните индекси, след като Tesla отстъпи с 6,4% на борсата, а Zoom Video – с 4,1%. При DocuSign спадът е с цели 42,2%, след като компанията даде прогноза за приходите за четвъртото тримесечие, която се оказа по-ниска от очакваното от анализаторите.

Данните за безработицата в САЩ през ноември показаха по-нисък от очакваното брой новооткрити работни места. Ръстът е с едва 210 хил., значително по-малко от 573-те хил., очаквани от икономистите, анкетирани от Dow Jones. Безработицата обаче се свива рязко до 4,2%, което е по-добър резултат спрямо очакваните 4,5%.

Междувременно днес китайският гигант в споделеното пътуване Didi обяви по време на борсовата сесия в Азия, че ще започне оттеглянето си от борсата в Ню Йорк и планира да се листне в Хонконг. В резултат на новината цената на акциите ѝ се понижи с 22,2%.

Движенията на пазара в петък продължават волатилната серия от предходните дни, докато пазарът следи случващото се с омикрон варианта и какво би означавал той за инвеститорите. Досега случаи на заразени с омикрон варианта са открити в пет американски щата, като болните до този момент показват по-умерено протичане на заболяването.

Въпреки възстановяването в четвъртък, при което Dow нарасна с повече от 600 пункта, индексът записа 0,9% понижение за седмицата. S&P 500 спадна с 1,2%, а Nasdaq Composite – с 2,6%, от понеделник насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още