IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Увеличете тавана на дълга преди 7 февруари

Министърът на финансите на САЩ предупреди Конгреса, че страната ще изчерпи възможностите си за плащане на своите задължения и призова за ранни действия

10:29 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю. Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю предупреди Конгреса, че страната ще изчерпи възможностите си за плащане на своите задължения към края на февруари и призова политиците да повишат тавана на федералния дълг няколко седмици преди това да се случи, предава Bloomberg.

Министерството на финансите изчислява, че т.нар. „извънредни мерки, използвани, за да се предотврати превишаването на лимита по дълга, ще удължат правомощията на държавата да заема само до края на февруари или началото на март 2014 г.“, пише Лю до председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър и до другите лидери в Конгреса.

"Въпреки че тази прогноза подлежи на промяна, ние не предвиждаме никакъв разумен сценарий, в който извънредните мерки да продължат за по-дълъг период от време, главно защото правителството изпитва големи нетни изходящи парични потоци през февруари и март заради възстановяването на данъци“, пише Лю.

Министерството на финансите използва мерките, включително преустановяването на предлагането на непазарни държавни и общински ценни книжа, за да продължава да плаща сметките си, поне докато изтече срокът. През последните две десетилетия счетоводните маневри станаха обичайни, след като и двете партии ги използваха, за да избегнат превишаването на лимита по дълга.

Писмото на Лю е първият залп на администрацията на президента Барак Обама в конфронтацията между демократите и републиканците за повишаване тавана на дълга. Последният сблъсък приключи на 17 октомври – денят, за който Джак Лю каза, че САЩ няма да може да изпълнява задълженията си по дълга. Тогава президентът Барак Обама подписа закон, чрез който се увеличи лимитът до 7 февруари и който сложи край на продължилото 16 дни частично блокиране на правителството.

В писмото си министърът на финансите призовава Конгреса да предприеме мерки за повишаване на тавана на дълга възможно най-рано преди крайния срок от 7 февруари 2014 г.

Председателят на Бюджетната комисия Пол Райън, който от страна на републиканците даде съгласието си за бюджета на САЩ за следващите две години, миналата седмица каза, че републиканците ще се срещнат след празниците, за да обсъдят какво ще поискат в замяна на повишаването на дълга.

Когато през октомври Обама подписа, дългът на САЩ бе 16,7 трлн. долара. Към 17 декември сумата на дълга, която ще бъде обект на обсъждане, е 17,2 трлн. долара.

„Всеки път, когато президентът ни помоли да увеличим тавана на дълга, е подходящо време, за да постигнем нещо значимо за страната“, заявява пък лидерът на малцинството в Сената от републиканската партия Мич Макконъл. „Времето за обсъждане на повишаването на тавана е време, което ни събира заедно и привлича вниманието на президента.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още