Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Докато призовава за повече петрол, Байдън подлага крак на петролната индустрия

Президентът на САЩ отменя някои търгове за сондажна дейност в Мексиканския залив и залива Кук поради редица фактори, включително противоречиви съдебни решения

Докато призовава за повече петрол, Байдън подлага крак на петролната индустрия

Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на американския президент Джо Байдън отменя планираните търгове за сондажни права в Мексиканския залив и в залива Кук в Аляска – ход, който задълбочава несигурността относно бъдещето на програмата за отдаване за временно ползване на офшорни петролни ресурси на американското правителство.

Министерството на вътрешните работи заяви, че замразява два търга за предоставяне на права за временно ползване на обекти в Мексиканския залив, които бяха планирани още при бившия президент Барак Обама „в резултат на забавяния поради фактори, включително противоречиви съдебни решения, които повлияха на работата по тези предложени продажби”.

Други търгове, свързани със залива Кук, Аляска, планирани за 2021 г., също се отменят „поради липса на интерес от страна на индустрията към района“, става ясно от съобщението на министерството.

Отмяната на търговете се случва, докато администрацията на Байдън се опитва да се справи с нарастващите цени на бензина, подхранвани от нарастващото търсене на горива и войната в Украйна. Те също така допълнително усложняват нестабилните отношения на администрацията с петролните компании, които бяха призовани от нея да увеличат производството. Въпреки че въвеждането на нови търгове за офшорни сондажи може да отнеме години, представителите на индустрията казват, че търговете са необходими за попълване на запасите и компенсиране на естествените спадове от съществуващите обекти в Мексиканския залив, който е отговорен за около 14% от производството на суров петрол в САЩ. 

Още по темата

„За съжаление, това се превръща в модел: администрацията говори за необходимостта от повече доставки и действа в полза на ограничаването им“, коментира Франк Макиарола от Американския петролен институт. „Тъй като геополитическата нестабилност и световните цени на енергията продължават да се покачват, отново призоваваме администрацията да сложи край на несигурността и незабавно да действа по нова петгодишна федерална програма за отдаване под наем на офшорни петролни обекти“, изтъква Макиарола.

Предстои да бъде свършена „значителна работа“ по този петгодишен план, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Деб Хааланд преди две седмици – предполагайки, че е малко вероятно този план да влезе в сила, когато настоящата програма изтече на 30 юни. И документи за федералния бюджет показват, че администрацията на Байдън не очаква да предостави повече права за офшорно сондажи на петрол и газ в Мексиканския залив поне до октомври 2023 г.

Президентът Джо Байдън обеща по време на своята кандидатпрезидентска кампанията да блокира „новите предоставянето на нови разрешителни за добив на петрол и газ във федерални земи и води“.

Ерик Милито, президент на Националната асоциация на океанските индустрии, нарече прекратяването на търговете „унищожително“.

„Ограничаването на американското енергийно развитие просто ще доведе до намалени американски доставки, по-високи цени, загубени инвестиции, унищожаване на високоплатени работни места в цялата страна, вредни геополитически последици и връщане към зависимост от чужди доставчици – като Русия, Иран и Китай", предупреждава Милито.

Републиканците и някои умерени демократи призоваха администрацията да ускори предоставянето на разрешителни за временно ползване, тъй като щатите спират да приемат руски петрол и газ. В писмо до Байдън от миналата седмица, представителите на демократите Висенте Гонзалес, Силвия Гарсия, Хенри Куелар и Лизи Флетчър заявиха, че САЩ трябва да публикуват нов петгодишен план за отдаване на обекти за временно ползване като начин да „помагат за доставянето на милиони допълнителни барели (петрол) на пазара“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
това си е чист фейк нюз... загалвието е тотално сбъркано спрямо статията... отложил 2 (две) концесии заради правни съображения и това се изкарва като подлагане на крак! ... журанлисти, сър!

Още от САЩ
Байдън може скоро да обяви вдигане на част от митата върху китайския внос