IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп се готви да анулира иранското ядрено споразумение

Очаква се също американският президент да обяви по-обща стратегия на САЩ за Иран, която ще е по-конфронтационна

08:50 | 06.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп се готви скоро да обяви, че анулира иранското ядрено споразумение, съобщи пожелал анонимност високопоставен представител на администрацията на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Очаква се също Тръмп да обяви по-обща стратегия на САЩ за Иран, която ще е по-конфронтационна. Администрацията на Тръмп редовно критикува действията на Иран в Близкия изток.

Ако Тръмп откаже да удостовери, че Иран спазва ядреното споразумение, Конгресът на САЩ ще има срок от 60 дни да реши дали да възобнови санкциите срещу Техеран, които бяха преустановени след сключването на това споразумение. 

Тръмп отдавна критикува постигнатото при управлението на предшественика му Барак Обама споразумение за ограничаване на иранската ядрена програма, което бе подписано през 2015 г. от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай, ЕС и Иран. То цели да гарантира строго мирния и граждански характер на иранската ядрена програма в замяна на постепенна отмяна на санкциите срещу Иран.

През април администрацията на Тръмп заяви, че ще проучи дали отмяната на санкциите срещу Иран е в интересите на националната сигурност на САЩ.

Според в. The Washington Post речта на президента Тръмп вероятно ще се състои на 12 октомври. Тази дата бе съобщена по-рано от представител на администрацията на САЩ, но още не е взето окончателно решение по нея.

По закон Тръмп трябва да обяви до 15 октомври дали смята, че Иран продължава да спазва задълженията си по споразумението.

Говорителката на Белия дом Сара Хакъби Сандърс заяви, че президентът Тръмп е взел решението си по иранското ядрено споразумение и ще го съобщи "в близките дни", предаде Франс прес.

"Това ще е глобална стратегия" добави Сандърс без повече подробности.

Поддръжници на иранското ядрено споразумение заявяват, че отпадането му може да предизвика регионална надпревара във въоръжаването и да изостри напреженията в Близкия изток. Критиците му казват, че то е отишло твърде далеч в облекчаването на санкциите, без да изиска Иран да прекрати за постоянно ядрената си програма, отбелязва Ройтерс.

Във вторник министърът на отбраната Джим Матис заяви, че според него запазването на иранското ядрено споразумение е в националния интерес на САЩ, отбелязва AFP.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Или просто започват да се изчерпват от към идеи, та изваждат разни еврйески евроатлантически некролози и тука по телевизията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Според мен Мошетата натискат Тръмп, заради иранската армия в Сирия. Говориха с руснаците, иранците да не са толкова близо до Израелската граница, но явно не са удовлетворени и сега чрез САЩ се опитват да огънат икономически Иран като плашат с връщането на санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
на САЩа спешно им трябва некоя пукотевица, за да си върнат "световната мощ" защото и без това вече са с лодката на ръба на водопада. Със С.Корея няц не стана - балистиката с атома си казаха думата, че авантюрата ще им струва много, много скъпо ако не и прескъпо както за САЩа така и за околия ... Иран ако имаше атомни балистики, нямаше да им се дръвчат така, поради гореописаните причини .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Ще направят някоя глупост и ще ядат гьостерицата.Мошетата нямат време, а са наясно че отрицателни лихви не съществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Мошетата са го натиснали здраво Тръмпоня, явно няма на къде да маневрира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още