IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа най-силния си старт на годината от 2013 г.

Индексът на сините чипове прибави над 200 пункта в петъчната сесия благодарение на оптимизма в търговията

23:12 | 29.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси завършиха последната борсова сесия за първото тримесечие с ръст на фона на възобновения оптимизъм за напредък в търговските преговори между Вашингтон и Пекин, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи търговията с повишение от 211,22 пункта и достигна ниво от 25 928,68 пункта, а Boeing, UnitedHealth и Caterpillar се представиха най-добре. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,67% до равнище от 283,40 пункта, подкрепен от индустриалния и здравния сектор. Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,78% до ниво от 7729,32 пункта.

CarMax беше най-добре представилата се компания в S&P 500, като книжата й поскъпнаха с 9,5% благодарение на силния й отчет. Настроенията бяха повишени и от компанията за споделено пътуване Lyft, чиито книжа прибавиха над 8% към стойността си в първия си борсов ден.

В макроикономически план американски официални представители заявиха, че Китай е направил предложения по редица въпроси, които стигат по-далеч, отколкото преди, включително по отношение на принудителния трансфер на технологии. Министърът на финансите Стивън Манучин каза в петък, че е имал „продуктивна работна вечеря“ с официални китайски представители в областта на търговията снощи в Пекин. Двете страни рестартират преговорите си с надеждата да сложат край на търговския си спор.

Двете най-големи икономики в света си наложиха мита върху стоки на стойност милиарди долари миналата година, което разтърси финансовите пазари и влоши нагласите на бизнеса и потребителите.

Ръстовете в петък се прибавят към силното представяне на индексите през първото тримесечие. S&P 500 се повиши с 13,1%, което е най-голямото му тримесечно повишение от третото тримесечие на 2009 г. Широкият измерител отбеляза и най-доброто си първо тримесечие от 1998 г.

Dow постигна ръст от 11,2% през това тримесечие – най-добрия му старт на годината от 2013 г., а Nasdaq е напът да отбележи най-голямото си тримесечно повишение от първото тримесечие на 2012 г. с покачване от 61,5%.

Ралито през първите три месеца на годината се дължи на фактора – силен скок спрямо дъното от Бъдни вечер на миналата година, нарастващ оптимизъм в търговските преговори между САЩ и Китай и рязка промяна на позицията на Федералния резерв по отношение на паричната политика.

Притесненията за възможно забавяне на икономиката обаче засегнаха ралито на фона на влошаващите се икономически данни. Ръстът на корпоративните печалби през първото тримесечие също се очаква да бъде вял. Данни на FactSet сочат спад на печалбите на компаниите от S&P 500 с 3,7% на годишна основа. Данни на The Earnings Scout обаче показват, че анализаторите очакват ръстът на печалбата да се възстанови в следващите тримесечия на годината.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши и достигна съответно 2,414% и 2,82%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава минимално с 0,07% в късните часове и достига 97,27 пункта. Еврото поевтинява с 0,04% спрямо долара до 1,1216 долара, а паундът отписва 0,16% от стойността си до 1,3021 долара. Спрямо йената доларът поскъпва с 0,16% до 110,81 йени.

На петролните пазари цените на петрола отбелязаха най-голямото си повишение за тримесечие от десет години. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 84 цента към стойността си и достигнаха 60,14 долара за барел. През първите три месеца на годината ръстът достигна 32%. Майските контракти върху Брент, които изтичат в петък, поскъпнаха с 57 цента до 68,39 долара за барел, като през първото тримесечие отбелязаха ръст от 27%.

Цената на златото е напът да отбележи втори тримесечен ръст, а цената на паладия прекъсна трите си поредни губещи сесии и приключи тримесечието на положителна територия. Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,2% в петък до 1298,50 долара за тройунция, а паладият прибави 2% към стойността си до 1375 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още