IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отчита пети пореден ден на ръстове

Под прожекторите обаче попадна AMC с ръст от над 95% за деня

23:21 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pexels</em></p>

Снимка: pexels

Основните борсови индекси на американските фондови пазари постигнаха малки ръстове в сряда, докато инвеститорите очакват майския доклад за пазара на труда, който трябва да се появи в края на седмицата. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с около 26 пункта, или 0,1%, за да завърши близо до 34 601 пункта. Това е петият пореден ден на ръст на водещия бенчмар. В същото време по-широкият бенчмарк S&P 500 отчете ръст с около 6 пункта, или 0,1%, за да затвори близо до 4 208 пункта. Nasdaq Composite се повиши с около 20 пункта, или 0,1%, завършвайки близо до 13 756 пункта.

Според пазарни участници в момента инвеститорите лавират между надеждите за силно икономическо възстановяване и опасенията, че инфлацията ще се повиши твърде рязко, което може да окаже натиск върху Федералния резерв на САЩ и неговата разхлабена парична политика. Ден преди това американските фондови борси бяха загубили първоначалния импулс поради тази причина и въпреки добрите данни за американските потребителски настроения.

„В момента инвеститорите са в режим на задържане“, казва анализатор пред AFP. Поради опасенията за инфлацията участниците са изчаквали допълнителни сигнали от паричните власти, както и други важни икономически данни през седмицата, включително официалния доклад за пазара на труда в петък. Някои експерти виждат причина за промяна в паричната политика, но не и за автоматичен край на борсовото рали.

По-рано днес бе публикувана и Бежовата книга на Фед. Според Федералния резерв икономическото възстановяване в САЩ продължава. Икономиката расте с умерени темпове от началото на април до края на май, а темпът на растеж се е увеличил донякъде в сравнение с предходния период.

От корпоративна гледна точка книжата на услугата за видеоконферентни връзки Zoom поевтиняха с 0,19% след стабилен старт. Инвеститорите не са били убедени от добрите тримесечни данни. Компанията продължава да расте бързо благодарение на пандемията и успя да надмине очакванията на анализаторите с многократен ръст на печалбата през първото тримесечие.

По-голямо внимание обаче продължават да привличат книжата на AMC, които остават сериозно занимание на организираните в интернет спекуланти. Впечатляващото рали през последните няколко дни завърши в сряда с удвояване на цената на акциите и междинен рекорд от над 70 долара. Стойността се утрои за повече от седмица. В края на сесията повишението бе от над 95% до 62,55 долара.

„Това движение не е рационално“, казва борсов участник. „Не залагайте срещу това“. Ентусиастите на AMC не са се притеснили дори от продажбата на голям пакет акции. Хедж фондът Mudrick върна на пазара 8,5 милиона акции, които бе придобил по-рано като част от последното увеличение на капитала на AMC. От началото на годината книжата на AMC са поскъпнали с около 1400 процента.

Юни е слаб месец за акциите през последните 20 години. Според изчисленията на Instinet, една от най-старите компании на Wall Street за електронни системи за търговия, американският индекс S&P 500 напоследък се представя по-добре и от 2015 г. насам винаги приключва юни с повишение. Юнският баланс за последните 20 години: Средно S&P 500 е спаднал с 0,6 процента, в единадесет от 20 случая е имало понижение в края на месеца.

Друго прозрение от Instinet: S&P 500 показва тенденция да се търгува на по-висока стойност през първата половина на месеца, преди често да спадне до многомесечно дъно през втората половина на месеца.

Майк Уилсън, главен стратег на американските акции в Morgan Stanley, отбелязва, че публикуването на индекса на потребителските цени на 10 юни може да бъде важна дата за пазара този месец.

„Инфлационните очаквания също са надхвърлили това, което може да бъде постижимо в близко бъдеще. Вярваме, че инфлацията се увеличава и в крайна сметка устойчиво ще надхвърли целите на Фед“, казва Уилсън. „Залозите това да се случи обаче също се увеличиха".

Според Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex, пазарът остава „поемащ риск“ през юни. „Мисля, че това казват валутните пазари. Паундът достигна нов тригодишен връх. Канадският долар достигна нов четиригодишен връх. Златото се възстанови“, каза той. По негово мнение по-рисковите класове активи като акциите трябва да продължат да се справят добре, докато доходността по облигациите не нараства твърде много.

На петролните пазари цената на петрола продължава да расте. Американският лек суров петрол се търгува за 68,12 долара за барел, което е ръст от 0,6 на сто. Европейският Брент достига цена от 70,71 долара, или увеличение от 0,9%. Тези нива са най-високи за последните две години.

Цената на златото записва спад от минималните 0,1% до 1907 долара да тройунция, пише MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още