Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на система за противоракетна отбрана на Полша

Сделката е за 10,5 млрд. долара и трябва да мине и през Конгреса

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на система за противоракетна отбрана на Полша

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният департамент на САЩ е одобрил евентуална сделка на стойност до 10,5 млрд. долара за продажба на системи за противоракетна отбрана Patriot на Полша, съобщават американските власти, цитирани от Ройтерс.

Полша ускорява усилията си да модернизира въоръжените си сили, след като през 2014 г. Русия анексира п-в Крим, припомня информационната агенция.

Полша е и една от малкото страни членки на НАТО, които постигат договорката за разходи за отбрана в размер минимум 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). През миналия месец Варшава пое ангажимент да увеличи разходите за отбрана то 2,5% от БВП до 2030 г.

Полша и САЩ подписаха меморандум за системата за противоракетна отбрана по време на посещението на президента Доналд Тръмп във Варшава през юли, припомня Ройтерс. Министърът на отбраната на страната Антони Макиерович каза по-рано тази година, че очаква да бъде договорена окончателна сделка преди края на годината.

Още тогава Полша посочи, че 10,5 млрд. долара е максималната възможна цена на покупката.

Сделката включва четири радарни комплекта, четири контролни станции, 16 станции за стартиране и 208 ракети Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), съобщават от Американската агенция за сигурност на отбраната.

Системата за противоракетна отбрана, която е предназначена да пресича както ракети, така и безпилотни летателни апарати, ще даде на Полша по-голяма гъвкавост при провеждане на въздушни и ракетни операции със САЩ и други съюзници от НАТО, които вече са оборудвани със същата система.

"Постоянните усилия на Полша да модернизира военните си сили ни осигуряват нови области на потенциално сътрудничество в областта на отбраната между нашите две страни", посочва официален представител на САЩ.

Сделката трябва да бъде одобрена и от Конгреса на САЩ.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

Коментари (26)

   1| 2| 3    
3
 
6
 
26
pinoccio до: юрист
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Друже юрист, не знам дали схващаш, но ПРО-то, дадено на Полша, като акт е насочен не само срещу Русия, а и срещу Германия. Големият страх на Америка е съюз между Германия и Русия. Виж само приказките около "Северен поток - 1 и 2" - прави се всичко възможно да бъдат саботирани всякакви връзки между тези два гиганта. Така разположено, ПРО-то е като неприкосновена гранична бразда за преминаване и от двете страни. В докладите на ЦРУ за следващите десетилетия Полша е посочена като единствената страна-фаворит на САЩ. Това не е тайна, тези неща са публикувани, да няма обвинения в конспиративни теории. Американците са царе на обходните маневри - уж срещу Русия, пък то било срещу Европа. Вервай ми, че те подслушват и котарака ми какво сънува. Първоначалната идея беше и Русия да бъде включена в европейския проект. Погледни какво остана от тези намерения. Да не мислиш, че Проди, Барозу и Юнкер ги докараха нещата до тук. Така че, тези ПРО-та са само и единствено срещу Европа.
4
 
2
 
25
юрист до: majnata
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Хахаха- проблемът си е за теб- не за мен:) Аз съм от етническото мнозинство в България и двамата ми родители са българи- за разлика от децата от смесените българоруски бракове, които стават русофили:) Както и да е- няма значение...Бързо разбра за какво точно иде реч, обаче ми отговори само с нецензурен израз- да не би, защото един от родителите ти е/ бил/ руски гражданин, а само другият ти родител е българин/ българка? ;)
4
 
8
 
24
majnata до: юрист
преди 10 месеца
5
 
4
 
23
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
И така, ник “majnata“ , не се забелязва твоят отговор на мой коментар № 19 и се чудя защо...Да не би чак сега наистина да осъзнаваш за какво точно става въпрос? Ако е така, никак не се чудя, че чужда държава може да използва хора с твоето мислене, с цел умишлено предизвикване на тероризъм и гражданска война в България между самите българи , на основата на.... русофили и русофоби. Човек не трябва да бъде чак толкова лесно манипулируем заради защитата на държавните интереси на една чужда държава, особено ако е на възраст на 18 години. Човешкият мозък ни е даден, за да мислим с него, и чак тогава да действаме....
7
 
4
 
22
юрист до: majnata
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.
Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
-------------------------
Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Още от САЩ
Wall Street излезе на зелено след отлични финансови отчети на редица компании