IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon отчете ръст на печалбата, но разочарова анализаторите

Приходите на компанията през 4-то тримесечие на 2011 г. са се повишили с 16% на годишна база

18:35 | 31.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Exxon отчете ръст на печалбата, но разочарова анализаторите

Акциите на Exxon Mobil Corp., най-голямата енергийна компания в света по пазарна капитализация, се понижиха, след като продажбите й за четвъртото тримесечие на миналата година не оправдаха очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg.

За периода приходите на Exxon Mobil се повишиха с 16% до 121,6 млрд. долара, на годишна база. Анализатори участвали в проучване на Bloomberg очакваха продажби за 124,4 млрд. долара. След обявяването на резултатите акциите на Exxon се понижиха с 1% до 84,6 долара.

През последните 3 месеца на 2011 г. добивът на годишна база на петрол и природен газ се е понижил с 8,8% до еквивалента на 4,53 млн. барела суров петрол на ден, се посочва в изявлението на компанията.

Добивът все още е малко по-нисък от обичайното, коментира анализатор на Edward Jones & Co. „Компанията продължава да изпитва проблеми с повишаването на добива си“.

През последните три месеца на миналата година фючърсите за петрол от сорта „Брент“ се търгуваха при средна цена от 109,02 долара за барел или с около 25% над средната цена за същия период на миналата година.

Продажбите на петрол бяха засегнати от пренасищането на северноамериканския пазар с природен газ. През декември цените на горивата, използвани в промишлеността достигнаха 10-годишно дъно.

Нетната печалба на компанията за периода е нараснала до 9,4 млрд. долара, или 1,97 долара за акция, от 9,25 млрд. долара, или 1,85 долара, за акция година по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за печалба без извънредни операции от 1,98 долара за акция.

Глобалното търсене на петрол през четвъртото тримесечие на 2011 г. остана без промяна в сравнение с последните три месеца на 2010 г. За периода юли – октомври търсенето нарастваше със среден темп от 360 хил. барела на ден, разкриват данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В световен мащаб през следващите 3 десетилетия потреблението на суров петрол, природен газ и ядрена електроенергия ще нарасне с 32%, прогнозират от Exxon.

В същото време мерките за защита на околната среда предизвикаха първия спад в потреблението на въглища от XVIII век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още