IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска всеобхватно споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ

Генно модифицираните храни от САЩ са в основата на възраженията на южните страни в ЕС, които искат да запазят земеделския си сектор

13:12 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Филип Рьослер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Филип Рьослер. Снимка: Ройтерс

Германският министър на икономиката Филип Рьослер е заявил, че правителството на страната иска Европейският съюз и САЩ да постигнат по-скоро всеобхватно трансатлантическо споразумение за свободна търговия, отколкото ограничения вариант, предпочитан от част от държавите в южната част на общността, съобщи Ройтерс, като се позова на интервю на Рьослер пред германското списание Spiegel.

„Опитваме се да постигнем голям пробив, а не се стремим просто към минимален консенсус“, подчертава Рьослер. „Да поставим предварително ограничения в дневния ред и да изключим определени сектори само ще навреди“, добавя той.

Франция е начело на страните, които искат да защитят земеделския си сектор с регламенти, които да пресекат продажбата на генетично модифицираните хранителни продукти на САЩ, посочват от Spiegel.

Рьослер е подкрепян от проучване на германския икономически институт Ifo, от което следва, че предимствата от зоната на свободна търговия биха били по-големи при всеобхватно споразумение. Изследването, което е извършено за министерството на икономиката, разкрива, че брутният вътрешен продукт на глава от населението би нараснал с 0,1%в ЕС и с 0,2% в САЩ само при премахването на митническите бариери след сключването на споразумение.

Допълнителни ползи могат да дойдат от въвеждането на общи технически стандарти, стандарти за сигурност и правила за конкуренцията, добавят от института.

САЩ и ЕС имат за цел да започнат да преговарят до края на юни, но планът ще срещне много препятствия, преди да помогне за съживяването на двете най-големи икономики в света. Ако Конгресът на САЩ даде разрешение за преговорите и 27-те държави-членки на ЕС се съгласят да ги започнат, двете страни се надяват да постигнат споразумение до края на 2014 г., но анализатори намират този краен срок за прекалено оптимистичен.

Споразумението би било най-смелото от основаването на Световната търговска организация през 1995 г. и би обхванало половината от световното производство и една трета от търговията. Но след години на подготвителни обсъждания между Брюксел и Вашингтон остават сериозни различия, най-вече по вноса на генно модифицирани хранителни продукти от САЩ.

Споразумението се подкрепя на високо ниво, като американският президент Барак Обама го спомена в своя реч пред Конгреса, а Великобритания го обяви за един от приоритетите си при председателството на групата на най-развитите индустриални държави Г-8 през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още