IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на търговската война между САЩ и Китай?

Анализатор очаква в бъдеще остър конфликт между САЩ и ОПЕК

10:44 | 05.03.19 г.
Идва ли краят на търговската война между САЩ и Китай?

Очаква се САЩ и Китай да постигнат споразумение, с което да приключат започналата миналата година търговска война, съобщи в. Wall Street Journal.

„Търговската война ще приключи, когато споразумението бъде подписано“, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Георгиев, ръководител финансови пазари в "Елана Трейдинг".

Той не се съмнява, че ще се стигне до позитивен край и взаимният интерес ще доведе до подписването на споразумението до седмици, което е в интерес и на целия свят. 

Засега преговорите между Пекин и Вашингтон не се отразяват достатъчно положително на американския фондов пазар. „На фондовите пазари се търгуват бъдещи очаквания. В голяма степен позитивният изход от търговските преговори между САЩ и Китай вече е отчетен в цените на акциите в САЩ“, обясни Димитър Георгиев.

По думите му ключов момент за защита на щатските интереси при водените преговори е договарянето на условия, при които интелектуалната собственост на американските компании ще бъде защитена.

Китай намалява прогнозата си за растеж за 2019 г., но експертът отчете, че все пак не става въпрос за рецесия, а за забавяне.

Доналд Тръмп отправи поредни критики към ОПЕК, като ги призова да прекратят опитите за ограничаване на производството и за контрол на цените. Критиките на Тръмп са по повод предизборното му обещание да намали цената на петрола, припомни анализаторът.

„ОПЕК е класическа картелна организация, която е в  противоречие не само с американските, но и със световните бизнес и търговски практики. До момента в щатското законодателство имаше изключение именно по отношение на държавите, производителки на петрол“.

Георгиев допълни, че целта на Тръмп, на представители на Демократическата и на Републиканската партия, е чрез промяна на закона да могат да бъдат съдени страните от ОПЕК за картелирано определяне на цената на лекия суров петрол и на природния газ.

Според него, ако ОПЕК се разпадне, цената на петрола ще се понижи и в условията на свободна конкуренция. Той прогнозира остър конфликт между САЩ и ОПЕК в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още