IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Фед запазва курса на намаляване на стимулите

Новият шеф на централната банка на САЩ обеща, че лихвите ще останат ниски за продължително време

18:48 | 11.02.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Новият председател на Федералния резерв Джанет Йелън обеща стабилен и последователен курс на паричната политика, както и ниски лихви за продължителен период от време.

Тя заяви, че няма да предприема резки промени в паричната политика, като централната банка ще продължи да свива монетарните си стимули за икономиката, въпреки че възстановяването на трудовия пазар далеч не е приключило.

Ако американската икономика продължава да се подобрява, Фед ще предприеме допълнителни мерки за ограничаване на подкрепата си, каза тя. Йелън също така даде сигнал, че лихвите ще останат ниски.

Последните слаби данни за заетостта в САЩ не са отклонили Федералния резерв от курса му на намаляване на стимулите, посочи тя, като отбеляза, че лошото време вероятно е повлияло на данните.

„Комисията за открития пазар на Фед ще заседава през март, като дотогава ще излязат много данни за икономиката, включително и нов доклад за заетостта. Трябва спокойно да оценим значимостта им“, подчерта Йелън.

Борсите в САЩ реагираха положително на коментарите на Йелън в началото на сесията.

В първите си публични бележки преди изказването си пред Комисията по финансовите услуги при Камарата на представителите Йелън, цитирана от CNBC, изрази оптимизма си за икономиката, но предупреди, че възстановяването на пазара на труда далеч не е приключило.

„Икономическото възстановяване придоби по-голяма сила през втората половина на миналата година", посочва Йелън в бележките си. Според нея обаче сегашното ниво на безработицата от 6,6% е „доста над нивата, които Фед намира в съответствие с устойчивата заетост“.

„Наблюдавахме отблизо неотдавнашната нестабилност на световните финансови пазари", казва още Йелън. "Нашето чувство е, че на този етап тези промени не създават значителен риск пред икономическите перспективи на САЩ. Ние разбира се продължаваме да следим ситуацията“, подчертава тя.

Джанет Йелън потвърждава, че Фед ще продължи да свива паричните стимули за икономиката, но изтъква, че Федералната комисия за открития пазар няма предварително зададен график по отношение покупките на активи.

„Решенията на комисията за темповете на изкупуване на активи зависят от прогнозата за пазара на труда и инфлацията, както и от оценката на ефикасността на тези покупки“, посочи тя в бележките си.

Въпреки че нивото на безработица в САЩ е само с 0,1 процентни пункта над целта на Фед (6,5%), по думите на Йелън централната банка ще прецени по-внимателно кога ще започне да повишава лихвите. По думите й Фед ще трябва да поддържа основна лихва, близка до нулата, за продължителен период от време дори и ако безработицата падне под прага от 6,5%, предава Ройтерс.

Тя изрази опасенията си заради „необикновено голямият дял“ от безработни американци, които са без препитание от повече от 6 месеца, както и много високия брой на работещите на непълно работно време, които биха искали да работят на пълен работен ден.

„Тези наблюдения подчертават значението при отчитането на безработицата, когато се прави оценката на състоянието на пазара на труда в САЩ“, посочи Йелън в бележките си.

Джанет Йелън подчерта, че Федералният резерв ще бъде активен участник в регулациите на банките и по-специално ще се фокусира върху проблемите на твърде големите, за да фалират финансови институции.

"От началото на финансовата криза е постигнат съществен напредък във възстановяването на икономиката, на здравеопазването и в укрепването на финансовата система. И все пак има още какво да се направи", заключава Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Федералната комисия за открития пазар няма предварително зададен курс по отношение покупките на активи."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още