Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Йелън: Може би объркваме публиката с различните си послания

Медиите имат желание да се занимават с различия, което ни затруднява, когато имаме предстоящо заседание за вземане на лихвено решение, каза председателят на Фед

Йелън: Може би объркваме публиката с различните си послания

Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джанет Йеллен призна във вторник, че едно от предизвикателствата пред централната банка е множеството членове, които тя има, и как те комуникират с обществеността.

„Това наистина е едно от предизвикателствата на нашата система", каза Йелън в рамките на панел на конференция на Европейската централна банка във Франкфурт, цитирана от CNBC. 

Още по темата

„Имаме много голяма комисия, 19 души ... Имахме един вид демократизация на паричната политика, която наистина започна под управлението на моя предшественик", добави тя.

Дискусионният панел, в който участват и председателите на централните банки на Япония, Великобритания и еврозоната, се фокусира върху това как централните банки комуникират с обществеността и пазарите за това, което правят, за да гарантират ценова стабилност. Йелън подчерта, че отделните изказвания на членовете на комисията, главно преди заседания за вземане на решения, могат да бъдат пречка за Федералния резерв.

„Личностите трябва да обясняват в своите изказвания, да разясняват какво е решението на Фед и да обясняват на какво сме се съгласили. Ние се съгласихме, че при това положение членовете могат да излязат пред камерите и да обяснят индивидуалните си мнения", отбелязва Йелън.

„Бих казала, че тези насоки не бяха напълно спазени, макар че много от моите колеги се опитват да направят това, а медиите проявяват желание да се занимават с различия, което особено ни затруднява, когато имаме предстоящо заседание за вземане на решение (за лихвите)", добавя централният банкер.

Някои членове традиционно имат по-ярки изказвания от други и биха могли да предложат със своите изказвания по-силен път към нормализиране на паричната политика и обратното, създавайки потенциално неверни очаквания за участниците на пазара, които търгуват, следвайки логиката на паричната политика.

Въпреки това Йелън призна, че е трудно да се намери решение на този проблем.

"Вероятно никога няма да можем, независимо от структурата и броя членове, да се справим напълно с това", каза тя в Германия.

Очаква се Федералният резерв да увеличи лихвените проценти през следващия месец. През октомври протоколът от последната среща показа, че банкерите считат, че икономиката на САЩ се развива стабилно, което увеличава шансовете за по-нататъшно увеличение на лихвите преди края на годината.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от САЩ
Starbucks планира мащабно преструктуриране и съкращаване на част от служителите